Нощ в музея и в Павликени
Нощ в музея и в Павликени / DarikNews.bg, архив

Историческият музей в Павликени ще отбележи европейската инициатива „Нощ в музея", като отвори залите си за посетители до 24,00 часа тази нощ. Ще бъде представена книгата на доц. д-р Павлина Владкова „Производственият център при Павликени (Долна Мизия)", посветена на най-добре запазените и проучени в Югоизточна Европа римски работилници за производство на керамични изделия.

Вилата и керамичният комплекс са проучени още през 70-те години на миналия век от археолога Богдан Султов. Ранната смърт на проучвателя е причина той да не обнародва откритите от него архитектурни структури и многобройните находки. През тази година се навършиха 80 години от неговото рождение и 30 години от смъртта му.

Една част от намерените от Султов находки ще бъдат представени в изложба, организирана от Регионалния исторически музей във Велико Търново и музеят в Павликени, посветена на бита и културата на населението, обитавало вилата при Павликени. За пръв път ще бъдат показани и златните и сребърни накити, намерени при строителни дейности в самия град Павликени, както и тези, откривани през годините случайно или при проучвания в региона на съвременния град.