Никополис ад Иструм с нова визия по проект за 65 000 лв.
Никополис ад Иструм с нова визия по проект за 65 000 лв. / DarikNews.bg
Никополис ад Иструм с нова визия по проект за 65 000 лв.
46713
Никополис ад Иструм с нова визия по проект за 65 000 лв.
  • Никополис ад Иструм с нова визия по проект за 65 000 лв.

Епиграфските паметници от 136 до 160 година след раждането на Христа в древния римски град Никополис ад Иструм са почистени и защитени от атмосферното влияние. Дейностите са по проект „Консервация и защита на паметниците в града на победата Никополис ад Иструм", съобщи археологът доц. Павлина Владкова. Проектът на стойност 65 137 лева бе финансиран от Американски научен център София по договор с Регионалния исторически музей във Велико Търново.

В продължение на една година историческият обект е почистен от растителност, изградени са защитни покрития над важни сгради и консервирани епиграфски паметници, монтирани са множество указателни табели, издаден е туристически гид, разказа доц. Владкова- ръководител на проекта.

Чуйте я в звуковия файл.

С епиграфските паметници е работил оръжейникът в Регионалния музей Руен Хаджиниколов. За консервацията им е използвал материали на италианска фирма, специализирана в областта. Около 2000 туристи са посетили Никополис ад Иструм от началото на годината до сега.

Основният проблем си остава липсата на път, по който да минават автобуси. Подготвеният проект на стойност 2 милиона лева, по който пътят трябва да бъде възстановен, да се постави ограда, да се монтира осветление, изградят алеи и назначи охрана, все още не е получил финансиране от държавата. Добрата новина е, че иманярските набези са намалели значително, но това не означава, че защитата на Никополис ад Иструм не е актуална тема, коментира още доц. Владкова.