Млади роми се обучават в бизнес планиране
Млади роми се обучават в бизнес планиране / Sofia Photo Agency, архив

Над 30 инициативни млади роми - представители предимно на селски общини ще се сблъскат за първи път с мечтите си да стартират или разширят собствени стопански инициативи като преминат курс по бизнес планиране. Обучението ще се проведе във Велико Търново от 23 до 25 октомври. Организатори са Център „Амалипе” в партньорство с Фондация „Институт отворен общество”.

Сред идеите на участниците се отличават и доста смели начинания като оползотворяване на отпадъци от горската промишленост, изработка на бутикови керамични и метални изделия и други традиционни и иновативни инициативи във всички сфери на икономиката. Редица от присъстващите всъщност вече са направили първата и най-важна стъпка към реализирането на своите мечти и намерения, като са се регистрирали като земеделски производители, стартирали са регистрацията на фирми и дори мислят за коопериране.

Надеждите на организаторите, партньорите и самите участници са след този курс редица идеи от мечти да се трансформират в ясен алгоритъм за успех и пример за увеличаване на инициативността сред младите роми.