Клайдерман дава открит урок на търновски деца-таланти
Клайдерман дава открит урок на търновски деца-таланти / снимка: АРТ БГ
Клайдерман дава открит урок на търновски деца-таланти
71028
Клайдерман дава открит урок на търновски деца-таланти
  • Клайдерман дава открит урок на търновски деца-таланти

Открит урок с 10 великотърновски деца ще направи непосредствено преди концерта си във Велико Търново световноизвестният пианист Ричард Клайдерман. Това е абсолютен прецедент в кариерата на великия музикант, който досега няма практика за подобни срещи, каза Даниел Стефанов, управител на АРТ БГ, продуцентската фирма, която води Клайдерман в България. Демонстративното занятие с малките болярчета ще продължи около 25 минути в залата на ДКС “В. Левски”, където на 21 март от 19,00 ч. ще се състои самият концерт. Децата, които ще имат уникалния шанс да се докоснат до Клайдерман, ще бъдат избрани от музикалните школи в града. Вероятно това ще бъдат и възпитаници на паралелките с пиано на СОУ „Емилиян Станев”.

Специално за открития урок с големия пианист малките му ученици ще подготвят най-романтичното му и най-популярно произведение „Балада за Аделина”. Тази идея дойде в разговор с кмета Даниел Панов и с директора на дирекция „Култура” Нелина Църова, които обясниха, че има деца, които учат пиано и биха искали да направят среща с Ричард Клайдерман, каза Даниел Стефанов. От продуцентската агенция направили запитване до пианиста и той се съгласил да направи открития урок.

В една цяла папка са събрани всички изисквания на Ричард Клайдерман за концерта му във Велико Търново. Музикантът е посочил по минути как трябва да бъде разпределено времето му от 48 часа – от кацането му на аерогарата в Букурещ, пристигането му в старата столица, до концерта и връщането му обратно в румънската столица. Клайдерман е назовал изрично дори марката на автомобилите, с които иска да го возят. Музикантът настоял това да бъдат само класни автомобили от марките БМВ, мерцедес или ауди, разкри Стефанов.

Когато от АРТ БГ предложили на звездата да направи концерт във Велико Търново, целият му екип останал изумен как това е възможно да се случи в малък град като старата столица. През последните години пианистът почти не концертира в Европа, свири само в Азия, Япония и Австралия. От продуцентската компания успели да го убедят, че Велико Търново е град, в който си заслужава да дойде. "Когато му казахме, че градът кандидатства за културна столица на Европа, той се съгласи, тъй като концертът ще бъде в подкрепа на голяма кауза. После получихме всичките му изисквания, които трябва да изпълним. Включително и това за специалния роял. Той и тук постави условие, трябваше да му предложим четири рояла, от които той да избере", обяснява Даниел Стефанов.

Ричард Клайдерман идва с личен акордьор, който да се занимава с пианото. Инструментът пък ще пристигне от Букурещ със специален превоз и скъпа застраховка. 170 000 евро струва самият роял, предоставен от частна компания, специализирана в продажба само на такива инструменти. Чисто нов е, уникат и на него е свирено само няколко пъти. Музикантът е поискал и един час преди настаняването си в хотела, в стаята му да бъде монтирано друго пиано, на което той да репетира.

Най-странното изискване на Клайдерман е по време на концерта да има хавлия, потопена в топла вода с лимони. Ястията също са подбрани според желанието на звездата. В кетъринга за него са включени риба и пилешко месо. Кетъринг е поискал и в залата. Големият пианист ще може да опита и 4-5 неща от българската кухня.

Информация за историята на Велико Търново и културата е поискал още Клайдерман. Според това дали ще има време в програмата му, той ще види Царевец и Музея с восъчните фигури. Музеят е бил също изненада за него и за екипа му, защото музикантите не са вярвали, че в малка страна като България може да има подобен културен обект.

С петима души лични асистенти и девет музиканти идва във Велико Търново Ричард Клайдерман. В мащабния концерт, който жителите и гостите на града ще слушат, ще прозвучат най-новите произведения на пианиста. Цялата му програма е обновена и с нови парчета, които той изпълнява през последната година. На великотърновска сцена Клайдерман ще излезе със симфоничен оркестър, съставен от музиканти от цял свят, уточниха организаторите.

Чуйте Даниел Стефанов от АРТ БГ в звуковия файл.