Китайци питат как стопанисваме паметниците на културата
Китайци питат как стопанисваме паметниците на културата / снимка: Община Велико Търново

Китайска делегация гостува във В. Търново и прояви интерес как се стопанисват паметниците на културата и дали има институция, която се грижи за тях, съобщиха от общинска администрация. Това стана по време на среща между кмета Даниел Панов и шестима китайци от град Тиендзин.

Членовета на делегацията са представители на Държавна агенция за строителство и управление на ресурсите на тяхната провинция. Тяндзин е разположен близо до столицата Пекин има 600- годишна история и се радва на множество исторически забележителности.

По време на срещата Даиел Панов обясни, че има национална структура, която създава и съблюдава режимите в тази област, а на местно ниво арх. Донка Колева е експерта, който е оторизиран да се грижи за политиката по опазване на паметниците на културата.

В Китай функционира Бюро за опазване на старините. Има закон за културните и исторически паметници и резервати, а на местно ниво има наредби за опазване на културно - историческото наследство, разказа гостите.

По време на срещата бяха обсъдени и въпроси свързани със строителството, както и с документите, регламентиращи тези дейности.

Китайците коментираха още, че са останали с добри впечатления от В. Търново, като подреден и чист град, богат на исторически паметници и в същото време изпълнен с млади хора.

Те добавиха, че в Тиендзин ще организират Международна конференция през ноември, посветена на устойчивото развитие - как да се ползват природните ресурси без да се уврежда природата.