/ БГНЕС
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов бе на посещение във Велико Търново, където се включи полагането на военна клетва от първокурсниците в  НВУ „Васил Левски“.

71% от българите искат връщане на задължителната казарма

Пред журналисти той коментира недостига на военнослужещи и предстоящото увеличение на заплатите на армията. По думите му Българската армия е боеспособна, защото хората, които служат в нея й отдават всичко.

"По-важни са духа и мотивацията на тези хора, защото Българската армия е влизала в недокомплект или с лошо въоръжение, но когато мотивация и духа са високи, тя прави чудеса.

Заплатите на военните по нова формула

Трябва обществото да се убеди, че службата в армията е нещо, което си заслужава. Поради тази причина правим повече Дни на отворените врати, организираме мероприятия, в които армията да излезе пред обществото, хората да видят българския войник и техниката", заяви Красимир Каракачанов. Той допълни, че недокомплектът не е малък- над 5500 души.

Според министъра на отбраната, трябва да се направи всички възможно военната професия да стане по-престижна, по-привлекателна, а това няма да стане само увеличаване на заплатите, макар, че това е абсолютно задължително условие. 

"В края на краищата всеки един млад човек, освен патриотизъм ако е добре възпитан, мисли и за създаване на семейство и иска да живее в нормален стандарт. Не може да разчитаме само на голи приказки и стари традиции. Миналата година увеличихме заплатите с 10%, тази година ще ги увеличим с още 10%, следващата с още 10%. Миналата година отпуснахме 28 милиона лева за военните училища.

Тези пари отидоха за ремонт на сградния фонд и на базите, за да може курсантите да живеят по-добре. Все пак тук, във Военното училище, се формира младия офицер и ако той живее в нормални условия, има нормално преподаване на предметите, които трябва да усвои и се чувства добре, той ще има и самочувствие.

Ако го поставим в условията, които бяха до преди няколко години, при един хроничен недоимък, той след 5 години ще излезе с накърнено самочувствие, а това са бъдещите командири на България. Днес положиха клетва едни момчета и момичета, които утре ще са командири в Българската армия.

Те трябва да излязат от тук със самочувствието на горди хора и добри български офицери, а това става като им дадем необходимите добри условия",  категоричен бе министърът. Той припомни, че България е направила национални планове за постигане на 2% от БВП като разходи за отбрана към НАТО до 2024 г. 

Ще има увеличение на заплатите в държавния сектор, обяви премиерът

Каракачанов уточни, че благодарение на медиите и на обществото се води дебат за връщането на задължителната военна служба. Той обясни, че социологическите проучвания и обсъжданията, които се правят в различни места на България, са преобладаващо "За" връщането на наборната военна служба. 

"Това, по което ние работим е Законопроект за доброволната военна служба, тъй като това е написано в програмата за управление. Аз мисля, че като въведем доброволната военна служба, ако има ефект от нея, останалите политически партии в българския парламент лесно ще се съгласят и ще ги убедим, че връщането на наборната военна служба е задължително по много причини.

Първата причина е необходимостта на българската национална отбрана по отношение на подготовката младите хора, за да могат да изпълняват своите задължения. В Конституцията е записано ясно, че защитата на Отечеството е въпрос на дълг и чест на всеки български гражданин. Как да защитават младите хора Отечеството си като нямат никаква подготовка и не знаят как се хваща автомат?

Другата причина е, че наборната военна служба има и възпитателен характер, защото за 6 или 9 месеца в казармата един млад мъж или една млада девойка научават неща, които са полезни в по-нататъшния им живот. Така, че това е отворен дебат.

Аз съм вносител на Закона за доброволна служба и искам да кажа, че за него съм се консултирал именно с преподаватели от НВУ "Васил Левски". Преди 3 години, когато го предложих, нямаше съгласие в Парламента, имаше колебания, имаше против, имаше изказвания, че не е сега времето, защото сме в НАТО, но в НАТО вече започнаха да връщат наборната военна служба.

Върната е дори в страни като Швеция, Норвегия, Финландия, които не виждам от какво са застрашени, освен от северните мечки", каза министър Каракачанов. Той бе категоричен, че ако правителството изкара пълния си мандат от 4 години е възможно да бъде върната доброволната служба. 

Министърът уточни, че по-малък е недокомплекта в сержантския състав, но при офицерския състав, особено при сухопътни войски, също има недокомплект и той може да се преодолее само с увеличаване на приема във Военните училища.

Той поясни, че един от основните проблеми е, че младите хора, които излизат след средно образование и имат чисто емоционално желание да станат офицери, влизат във Военно училище, но се оказва, че те са очаквали нещо друго.

"Още преди полагането на клетва, 12-13 човека напускат, тъй като условията им се виждат тежки. След това има още един отлив и горе-долу в края на първия семестър нещата се установяват.

Това, за което отдавна настояваме е да се възстанови едно пълноценно военно обучение в училище, за да може един млад човек, които реши да кандидатства, да знае точно къде отива и да няма такъв отлив още през първата година. Както виждате, пълним главите на децата с какви ли не глупости.

Много е добре да знаят за английската, за американската, за френската революция, но като не знаят за Априлксото въстание какво да очакваме от тях", обясни Красимир Каракачанов.

Именно с това той си обяснява и факта, че от 255 човека държавна поръчка, курсантите са само 155. В същото време недостигът на офицери, сержанти и кадрови войници става все по-осезаем.