/ БГНЕС
Заплатите на военните по нова формула
98757
Заплатите на военните по нова формула
  • Заплатите на военните по нова формула
Заплатите на военните да зависят не само от военното звание, но и от заеманата длъжност. Това предвиждат промени в Закона за отбраната и въоръжените сили,  публикувани за обществено обсъждане. Промените целят диференциране на възнагражденията на военнослужещите в зависимост от степента на компетентност и отговорност, съобразно разположението на длъжностите им в йерархичните нива и присвоените им военни звания. Проектът предвижда новата формула за определяне на заплатите на военните да влезе в сила от 1 януари 2019 г. Предложението трябва да бъде внесено за обсъждане в Министерския съвет, но за да стане факт, трябва да бъде гласувано и от парламента.
 
Ако промяната в закона мине през Министерски съвет и парламента, от началото на следващата година месечното възнаграждение на военнослужещите ще зависи не само от военното им звание, но и от заеманата от тях длъжност. По подобен начин се определяха военните заплати до 2003 г. В момента у нас има 21 военни звания. По предварителни разчети длъжностите ще бъдат разпределени в до 99 длъжностни нива. 

Военнослужещи получиха орден „За военна заслуга“ първа степен
 
От Министерство на отбраната смятат, че действащата законова уредба, която регламентира заплащането на труда на военнослужещите, не позволява справедливо диференциране на заплащането за различни длъжности в обхвата на едно и също военно звание, независимо от различните изисквания за заемането на длъжността, свързани с образование, квалификация, отговорност и тежест на изпълняваните задачи.
 
Важно условие за справедливо оценяване на труда на отделните категории военнослужещи е въвеждането на по-големи разлики в заплатите, посочват от министерството. Смята се, че това е съществен стимул за по-качествено изпълнение на задълженията и за повишаване на квалификацията и образованието на военните.
 
Според експертите на министерството, промените ще дадат възможност за попълване на длъжности за военнослужещи, за които се изисква допълнителен образователен ценз, квалификация, професионален опит и др., като това ще бъде стъпка към преодоляване на некомплекта в армията.

Ще има увеличение на заплатите в държавния сектор, обяви премиерът
 
Проектът предвижда също военнослужещите, чиито месечни възнаграждения по новия закон са по-ниски от получаваните сега, да запазят размера на възнагражденията си.  Това ще стане чрез лична временна добавка, която ще се включва в основната месечна заплата.
 
Срокът за обществено обсъждане на промените е 14 дни. Предложението трябва да бъде гласувано от Министерския съвет, а след това и от Народното събрание. За да влязат в сила, промените трябва да бъдат отчетени и при създаването на проектобюджета за 2019-та година.