Доц. Михов: Всеки ден откриваме и усещаме непреходността и величието на личността и делото на Левски
Доц. Михов: Всеки ден откриваме и усещаме непреходността и величието на личността и делото на Левски / снимки: DarikNews.bg
Доц. Михов: Всеки ден откриваме и усещаме непреходността и величието на личността и делото на Левски
55312
Доц. Михов: Всеки ден откриваме и усещаме непреходността и величието на личността и делото на Левски
  • Доц. Михов: Всеки ден откриваме и усещаме непреходността и величието на личността и делото на Левски

С военен ритуал Велико Търново отбеляза 175 години от рождението на Апостола на свободата. Тържествената церемония се състоя пред паметника на Васил Левски в центъра на града, където се събраха не само официални лица, но и много граждани. Във военния ритуал участваха представителна част и духовия оркестър на Националния военен университет "Васил Левски".

Сред официалните лица бяха председателят на Общинския съвет Николай Ашиков, заместник-кметовете на В. Търново Снежана Данева и Ганчо Карабаджаков, главният секретар на Областна администрация Росен Иванов, представители на ВТУ и НВУ, общински съветници, председатели на политически партии и ръководители на културни институции в града.

Заупокойна молитва отслужи Великотърновския митрополит Григорий, а слово за значението на живота и делото на Левски произнесе доц. Милен Михов, член на Общинския комитет „Васил Левски".

"Раждането и  живота на Апостола на свободата като че ли минават за съвременниците му твърде скромно и почти незабележимо. Той остава малко в страни от големите, популярни имена на българското възрожденско общество, той е  почти анонимен за голяма част от българите във втората половина на 19 век. Той дори е малко възприеман от неговите приятели, съмишленици и съратници. Колкото и нелогично да звучи, първите които виждат и оценяват огромното дело на Апостола, които прозират гигантската сянка на Левски, са неговите врагове и противници", каза доц. Михов.

"Не случайно процесът срещу Левски е проведен в бедната и далеч от европейските погледи София, а самият деец и организатор на делото е осъден като криминален престъпник. Управляващите кръгове в Цариград си дават сметка, че това дело трябва да бъде забравено и скрито от погледа на Великите сили. Трябва да преминем през голготата на Априлското въстание и пожара на Руско-турската война, за да започне да се връща истинският образ на Левски и българите да започнат да прозират неговата монументалност. Едва в края на 19 век биографи, съратници и съвременници започват да изграждат образа на Левски", посочи още в словото си историкът.

"И днес ние всеки ден се връщаме и връщаме към образа и делото на Апостола и всеки ден ние откриваме и усещаме непреходността и величието на личността и неговото дело. През тези стотина години няма обществено-политическа сила, която да не се е стремила да се припознае в Левски. Апостолът бе и продължава да бъде символ на всички от крайната десница до крайната левица, той е почитан и от православните християни, и от атеистите. Това прави Апостола както на всички, така и над всички", заяви Михов.

Цялото му слово може да чуете в звуковия файл.

Церемонията завърши с поднасяне на венци и цветя на признателност пред паметника на Васил Левски и с българския химн.