/ БТА
С много труд доброволци създадоха плаж край брега на Янтра във Велико Търново. Инициативата е част от подготовката на най-новия градски фестивал „48 часа Варуша юг“, който ще се състои между 19 и 21 август във Велико Търново, съобщиха пред журналисти организаторите от клуб „ТАМ“.

Плажът е възстановен и обгрижван от доброволци с дарения, съвместно от две организации - Tarnovo Runs и "TAM", и ще бъде основна точка за дневната програма на фестивала, посочи Галин Попов, идеолог на начинанието. По думите му това е първата общностна инициатива на хората живеещи, работещи и творящи в старата част на Велико Търново.

Плажът има пясъчна ивица, а естествената прохлада идва от вековните дървета наоколо. Доброволците от Tarnovo Runs - организация, създадена от д-р Калин Василев, са възстановили конструкцията на дървена къщичка, където може да се практикува йога и медитация. Бреговете на Янтра са естествен хабитат за много птици, а в реката могат да бъдат открити големи раковини от речни миди, което превръща мястото в оазис на фона на забързаното градско ежедневие. Ентусиастите са засадили и лехи със зеленчуци и билки, за които могат да се погрижат и посетителите на плажа.

БТА

В рамките на фестивала „48 часа Варуша юг“ се очакват над 100 събития, като идеята за всяко едно от тях е дадена от хората, които обитават това пространство, каза Гергана Нойкова, която е част от доброволческия екип. Фестивалът е подкрепен финансово от община Велико Търново със сумата от 8000 лв., съобщи заместник-кметът Нейко Генчев. Това е възможно най-голямата сума, която общината може да отпусне в рамките на общинската програма “Култура“, допълни той и подчерта, че градският фестивал ще привлече още много нови приятели на Велико Търново и ще утвърди града като лятна дестинация за пътешествениците, търсещи нови усещания.

БТА

В рамките на 48 часа фестивалът ще съсредоточи развлекателни, информативни, образователни и спортни събития. Основните точки, около които е организирана целодневна активност, са общо пет и са разпределени на цялата територия на „Варуша юг“ - плажът на река Янтра, Музеят на архитектурата, Самоводската чаршя, Сцената с глухарчетата (панорамната площадка), Сцената около пространството около паметника на Никола Пиколо.  

„Всичко започна преди повече от година и половина като част от проекта “Отворен град“, а идеята кристализира след много разговори и изследване на потенциала на квартала. В хода на тези срещи хората сами посочиха идеи за приоритетите и активностите, които могат да помогнат за привличане на хора, интерес и инвестиции, разказа Попов.

Кварталът „Варуша юг“ е емблематичен за Велико Търново. Неговото начало е ул. „Стефан Стамболов“, обхваща голяма част от улиците „Гурко“и „Опълченска“, до площада на крепостта „Царевец“ и улица „Крайбрежна“. Това е един от най-старите квартали. На негова територия се намират и най-значимите музеи и културни институти в града. В последните години „Варуша юг“ привлече млади предприемачи и хората на изкуството, които дадоха модерния дух на мястото. Отвориха се нови специализирани питейни заведения, ресторанти, галерии, работни студия, магазини и места за нощувки, посочиха организаторите.
БТА