До два месеца избират площадката за регионално депо
До два месеца избират площадката за регионално депо / netinfo
Велико Търново ще има регионално депо за отпадъци, което по-късно ще прерасне в завод, а решението за място на площадката ще стане ясно до два месеца. Това съобщи министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров, който се срещна с кметовете на шестте общини, обединени в сдружение „За чисти селища”, депутати от региона и експерти от регионалната екоинспекция.
Европейската комисия отпуска на Велико Търново близо 1, 2 млн. евро за изграждане на регионално депо. Ако средствата не могат да се усвоят, заради липса на консенсус къде да бъде построено депото, парите ще бъдат насочени към друг регион, съобщи министър Чакъров. Предстои повторен оглед на 23-те терена-варианти за площадка за отпадъци. Те ще получат експертно-икономическа характеристика и комплексен доклад, към който ще бъде привлечено и министерството на транспорта, тъй като един от възможните терени е в района на летището в Горна Оряховица.
Според екоминистърът изграждането на регионални депа за отпадъци е най-икономически поносимо за страната, тъй като ще бъде направена инфраструктура от 54 площадки, която ще доведе до правилен начин за обезвреждане на битовите отпадъци.