Читалищата ще пишат проекти с помощта на общините
Читалищата ще пишат проекти с помощта на общините / netinfo
Участието на читалищата в проекти на европейските оперативни програми бе обсъдено на среща във В. Търново, на която бяха поканени представители на читалища от Северна България.
Възможностите за възраждане на българските читалище чрез оперативните програми разясни зам. председателят на Съюза на народните читалища Николай Дойнов
С днешната среща искаме да демонстрираме нов модел на работа между общините и читалищата, защото този модел, заедно с финансовата децентрализация, която предстои в България, е изключително важен за съществуването на народните читалища, каза Николай Дойнов. Той обясни, че ще бъдат предприети мерки за създаване на общински читалищни съюзи.
Договора за партньорство между Съюза на народните читалища и Министерството на земеделието позволява участие в проекти за суми от 10000 евро до 250000 евро по програмата за развитие на селските райони, поясни Николай Дойнов.
Четири са основните пунктове, за които може да се кандидатства по тази програма – изграждане на информационни центрове, изграждане на посетителски центрове, извършване на ремонтни дейности и организиране на изложениия на открито.