Царевец се върна във времето на Средновековието
Царевец се върна във времето на Средновековието / Община Велико Търново
Международен фестивал на историческите възстановки се проведе в крепостта
Царевец се върна във времето на Средновековието. През уикенда, зад стените на крепостта, се проведе големият Международен фестивал „Средновековен Търновград”. Над 140 реконструктори от пет държави – България, Италия, Украйна, Сърбия и Румъния пресъздадоха бита, ежедневието, културата и традициите, войнското дело и уменията по времето на Второто българско царство и Европа в периода XII-XIV век. Специален акцент бе поставен върху кулинарията.

Фестивалът бе официално открит в събота сутринта с представяне на всички групи, а веднага след това последва възстановка на завръщането на Иван Асен II на Царевец, прогонването на узурпатора Борил от средновековния столичен Търновград, след което най-славният търновски цар заема престола.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов посети големия форум, поздрави участниците и разгледа всички шатри. Панов подчерта, че за кратко време фестивалът се е утвърдил като едно от най-интересните събития в културния календар на града, привличащ участници и посетители както от цяла България, така и от чужбина. „Културният туризъм не включва само посещенията на една местност – крепост или друг паметник на културата, но и съпреживяване на историята, на духа на миналото, дори на ежедневието на нашите предци. Това става чрез фестивали като „Средновековен Търновград”, чрез исторически възстановки, концерти, чрез всяко едно събитие, което вдъхва живот на паметниците на културата”, коментира Панов.

Реанакторите показаха тайните на различни занаяти - горещо и студено коване, точиларство, обработка на кожа, производство на пергамент и хартия, монетосечене, дърворезба, ножарство, грънчарство и керамика, различни методи на тъкане. Посетителите имаха възможност да участват в стрелби с лък и арбалет, да се забавляват със средновековни игри, музика и танци.

Приготвянето на войнска и манастирска кухня, аристократични гозби и храни с лечебни свойства също бе във фокуса на фестивала. Организирани бяха кулинарни демонстрации на старинни рецепти и технологии от периода XII-XIV век. Посетителите вкусиха говеждо задушено, византийска леща със свинско в бял сос, средиземноморска рибена чорба, маринована скумрия по манастирски, пушена пъстърва в мъх, ечемичен хляб, дивечова яхния, кюфтенца с боровинки, средновековна арабска кухня и др.

Специално внимание бе отделено на войсковата храна и на средновековната диетология и лечебните свойства на билките и подправките. Всеки имаше възможност да опита медовина и бира по старинни рецепти. Специална презентация, посветена на българската кухня през Средновековието, направи доц. Иван Лазаров от Великотърновския университет. Повече от 30 години той изследва средновековната българска кулинария. Под негово ръководство се проведе практически урок по кулинарна история, в който се включиха ученици от Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ в старата столица. 

Най-мащабният средновековен фестивал в България е организиран от Община Велико Търново, Регионалния исторически музей и Национално дружество ”Традиция” – Регионален клон Велико Търново.