/ ThinkStock/Getty Images
"Едни от най-честите ракови заболявания са тези на гастроинтестиналния тракт", посочва д-р Илко Костурков, гастроентеролог от МБАЛ в Горна Оряховица

На 4 февруари се отбелязва Световния ден за борба с рака, като от злокачествени новообразувания загиват на всяка минута 17 човека според данни на СЗО. Ракът на дебелото черво е вид болестно състояние, разновидност на рака. Той е най-честия рак на органите на храносмилателния тракт. Негови жертви са мъже и жени на възраст между 40 и 80 години , но има и редица случаи при по-млади пациенти, обяснява още той.

"Едни от най-честите ракови заболявания са тези на гастроинтестиналния тракт", посочва д-р Илко Костурков, гастроентеролог от МБАЛ в Горна Оряховица. Според него факторите, които провокират възникването на рака на дебелото черво са начинът на хранене – преобладаването в рациона на месни, мазни и брашнени храни; недостатъчно съдържание на продукти с растителен произход; наличие на малко баласт (несмилаеми частици) в храната, задържане на фекална материя в червата поради непълно изхождане и запек. Наследствената предразположеност също е фактор за развитието на тумори.

„Ако сме подготвени, можем да разпознаем симптомите на рак на дебелото черво. В ранен етап болните от рак на дебелото черво се чувстват добре. Когато туморът достигне големи размери, могат да се наблюдават следните симптоми според това в коя част на дебелото черво ракът се развива: лесна умора; коликообразни болки в корема; отслабване на тегло, анемия; нарушаване в ритъма на дефекация; наличие на кръв и слуз при дефекация, тежест в корема; подуване на корема; куркане на червата; гадене и повръщане; намален апетит; умора и повишена температура.“, обяснава още д-р Костурков.

Гастроентерологът е категоричен, че трябва редовно да се правят профилактични прегледи при специалист и да се правят изследвания за скрита кръв в изпражненията, за да може туморът да се улови навреме, по възможност в начален стадий.

„След 40-годишна възраст трябва да се правят профилактични прегледи веднъж на три години. Анализи за скрита кръв в изпражненията трябва да се правят ежегодно“, допълва той. Д-р Костурков посочва, че туморните маркери не са показателни за ранна диагностика и скрининг на пациенти поради недостатъчната им специфичност, и късно позитивиране.

При съмнения за рак на дебелото черво специалистите извършват колоноскопия – изследване , при което се изследва участък с дължина до 1м и 60 см. от дебелото черво. При този метод в ректума на пациента се въвежда специален фиброоптичен апарат и чрез него се оглежда лигавицата на дебелото черво.

Може да бъде взета и биопсия. При извършването на колоноскопия често могат да се установят полипи на дебелото черво, които са предраково заболяване и в голяма част от случаите могат да се отстранят на място без да е необходима голяма хирургична операция. По този начин шанса за развитие на раково заболяване в дебелото черво е минимален.

В Първо вътрешно отделение на горнооряховската болница за изминалата 2018 година са открити повече от 50 злокачествени новообразувания. 10% от пациентите с н овооткритите тумори са били уловени в много ранен стадий и са с пълен шанс за оздравяване. В отделението се извършва диагностика на всички заболявания от гастроитестиналния тракт със съвременна апаратура на високо ниво. Ранно поставената диагноза дава голям шанс за пълно излекуване от коварната болест, заявява още младият гастроентеролог.