Международен летен семинар по български език и култура
Международен летен семинар по български език и култура / netinfo
Международният летен семинар по български език и култура се организира от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”, с подкрепата на Министерството на образованието и науката на Република България и съдействието на Община Велико Търново. Основната цел на Международния летен семинар по български език и култура е да утвърждава българистиката в чужбина чрез учебни, изследователски, приложни и издателски програми.

Международен летен семинар по български език и култура
netinfo

„Тази година усещането е по-различно, защото отбелязваме 40 години от основаването на семинара. Постарали сме се да го направим привлекателен, да отбележим подобаващо тази годишнина и да вплетем програмата на семинара с културната програма на града. Много искахме да разчупим семинара, да го изведем две седмици извън Велико Търново и да посетим Камчия, но тази година там има много туристи и нямат възможност да ни приемат”, каза ректорът на Великотърновския университет проф. Христо Бонджолов.
 
Семинарът приема участници със стипендии по междудържавните спогодби за културен и научен обмен чрез Министерството на образованието и науката, по договорите за сътрудничество на Великотърновския университет с други университети, индивидуални участници и групи срещу заплащане: студенти, докторанти, преподаватели, преводачи, журналисти, бизнесмени, специалисти и неспециалисти, хора от всички възрасти.
 
Зам.-директорът на Международния летен семинар доц. д-р Валерия Тодорова отбеляза, че на 16 юли, в неделя, започват да пристигат участниците. Тази година се очакват те да бъдат около 100 човека. Участниците са от три континента – Европа, Азия и Америка. „Най-многобройни са традиционните групи – по 9 от Германия и Украйна, 8 от Румъния и Русия, 7 от Полша, по 5 от Испания и Италия и т.н. Участниците са от 32 държави. Най-младите участници са на 19 години - от Япония, Румъния и Украйна, а най-възрастният е на 66 от Англия, като той идва за десети път. Най-многобройна е групата на студентите българисти, докторантите, преподавателите и преводачите. Това са хора, които активно се занимават с български език. В семинара се включват различни хора с различни професии – има съдия от Германия, адвокат от Украйна, държавен служител от Франция, журналистка от Русия. Предполага се, че това са хора, на които им се налага да работят с български език и имат необходимост да го владеят”, обясни доц. д-р Валерия Тодорова. Като доказателство за успеха на семинара, тя посочи факта, че тази година има 33 човека, които са го посещавали и предходни години.

Международен летен семинар по български език и култура
netinfo

Програмата е традиционна. Обучението включва практически обучения по български език и осем специализирани семинара, които са съобразени с интересите на участниците. Поради високия им интерес към българското кино, е предвиден семинар по съвременно българско кино с лектор Станимир Трифонов, както и прожекции на два съвременни български филма – комедията „Летовници” и драмата „Докато Ая спеше”. Поради засиления интерес към българската литература е предвиден семинар по съвременна българска литература с лектор писателят Емил Андреев. Ще има специализирани семинари по българско изобразително изкуство и литература, български фолклор, българска етнография, а за участниците, които идват от далеч и не познават езика са предвидени специализирани семинари на английски език.

Международен летен семинар по български език и култура
netinfo

В рамките на програмата, през тези две седмици, участниците ще изучават български песни и народни танци. Ще бъдат организирани и традиционни вечери – вечер на българската кухня, вечер на интернационалната кухня и вечер на нациите. „Ще продължим и традицията, освен с Велико Търново и Арбанаси, да запознаем участниците и с други български градове. Предвидили сме две екскурзии. Едната ще бъде до „Етъра” в Габрово и Трявна, а другата до Троянския манастир и село Орешак”, допълни доц. Тодорова.
 
По повод юбилейното издание на семинара е направен документален филм за него със заглавие „Похвално слово за семинара”. Той включва интересни интервюта с бивши директори, знакови участници от семинара и архивни кадри. Музиката е на Теодосий Спасов, а автор е Станимир Трифонов. Филмът е дълъг около 30 минути и ще бъде представен на откриването на семинара на 17 юли от 10.30 часа.
 
В програмата е предвидена и Кръгла маса – Актуални проблеми на българистиката и славистиката. „Така продължаваме поставената, през 1995 година, традиция за този тип проява. В нея ще участват чуждестранни и български специалисти, а материалите се публикуват в поредицата „Българистични проучвания”. Тази година изданието е 14-то по ред”, поясни доц. Тодорова.

Международен летен семинар по български език и култура
netinfo

Участниците в семинара ще участват и в Националния фолклорен събор „Болярска среща”, където дрескода е автентично българско облекло. Именно заради това организаторите са предвидили да им предоставят такова, което ще им остане за спомен от семинара. „За мъжете сме осигурили риза и пояс, а за жените риза и кърпа за глава”, допълни ректорът проф. Бонджолов.
 
Заради 40-тата годишнина, университетът е издал и нови учебници за трите нива –A, B и C. Със съдействието на Община Велико Търново, за участниците е предвидено излъчване на светлинното шоу на Царевец „Звук и светлина”.

Традиционно, семинарът ще приключи с няколко дни на родното Черноморие.