Защитените жилища - алтернатива за умствено изостаналите
Защитените жилища - алтернатива за умствено изостаналите / netinfo
50 процента от хората с умствена изостаналост, обитаващи жилища от защитен тип, могат да се научат да се грижат за себе си и един ден да заживеят самостятелно. Това са надеждите на Екатерина Георгиева – ръководител на Асоциацията на родители на деца с церебрална парализа и на деца с вродени, придобити и наследствени увреждания. От януари миналата година досега първото за Варна такова жилище е приело шест младежи с умствени увреждания, изведени от институциите, и е предотвратило настаняването на един младеж в Дом за възрастни с ментални проблеми.

Момчетата са добре приети от съседите си в кооперацията, които ги насърчават и дори често ги канят на гости. Арттерапевт, социален работник, психолог, педагог и много доброволци се грижат за развитието на домуващите. Много от тях са успели да се адаптират към условията на защитеното жилище и се чувстват добре, но има и такива, които не могат да се приспособят и търсят институционалната грижа, разказва Екатерина Георгиева. Възпитаниците са над 18-годишна възраст, най-големият е на 26 години. В работата с тях специалистите постигат големи успехи, понякога има и провали, не крие Георгиева.

Пример за динамично развитие е момче от жилището, което след едногодишния си престой в него, проговаря - нещо, което дълго е отказвало да прави. Друг възпитаник на дома е успял да се пребори със сътоянията на ступор, в които е изпадал. Проблем обаче е липсата на грамотност, тъй като младежите не са посещавали училище. Много от тях са започнали обучението си чак на 16 г.

Според Екатерина, условията в защитеното жилище са прилични. Увеличили са се и средствата за храна. За миналата година те са били в размер на 107 лв. месечно на човек, а през тази са 160. Младежите могат да останат в дома докато имат нужда, категорични са от фондацията.