Зачестяват телефонните измами във Варна
Зачестяват телефонните измами във Варна / netinfo
72-годишен варненец е подал жалба в Първо РПУ вчера, че е бил измамен от непознат с 3000 лв. На същата дата около 12 ч. на домашния му телефон е позвънил мъж. Непознатият се представил за следовател Маринов и разказал, че племенникът на възрастния мъж – Гошо, е участвал в катастрофа, при която е ранил 13-годишно дете. Виновният бил задържан. За да бъде освободен били нужни 5 – 6000 лв.

При състоялата се уговорена между двамата среща пред църквата “Св. Петка” варненецът предал на непознат за него 3000 лв.

Само за днес в дежурната оперативна част на ОДП – Варна са получени четири сигнала от варненци, че непознати им звънят, представят се за следователи и искат пари, за да освободят техни близки, ранили хора в катастрофи. Телефоните, на които към момента са звънели измамниците са в централната градска част.

От ОДП – Варна предупреждават всички жители на града, че предаването на суми с цел подкуп на длъжностно лице е наказуемо по закон и за този, който плаща. Най-лесният начин да се установи, че сте жертва на опит за измама, е при подобни позвънявания да установите контакт с близките си “претърпели” катастрофи преди да давате пари на непознати.

Поради липса на каквато и да е информация за извършителите, освен номерата на телефонни карти с предплатени импулси, разкриването на този вид престъпление е затруднено.