За опасни кражби в Полимери алармират синдикалисти
За опасни кражби в Полимери алармират синдикалисти / DarikNews.bg, архив

Фалиралото предприятия „Полимери” АД, вече известно и като химическата бомба в  Девня, може да се възпламени във всеки един момент. Мащабите на кражбите от територията на завода вече са огромни и те безмилостно водят след себе си огромна опасност за живеещите в града и във Варненския регион, предупреждават синдикалисти. Те се оплакват от бездействието на компетентните институции.

За проблема, който е с национално значение, неколкократно са сезирани РУП-Девня, РДНСК –Варна и РИОСВ-Варна. В завода се посяга на трихлоретан и дихлоретан – изключително взривоопасни продукти и отпадъчни материали, разграбва се цялото останало имущество, като се режат тръби, медни кабели и други, алармират синдици от „Полимери”.

По техни думи, до момента от територията на „Полимери” АД е източен държавен резерв от 6 тона солна киселина, а заради непрестанните набези е замърсено Варненското езеро. Служители на Николай Банев – собственик на предприятието, са компрометирали цистерни, от продажбата на които трябва да се удовлетворяват кредиторите. Тотално се рушат сгради и нарязват за скрап съоръжения, които са собственост на „Полимери инвест” АД, в което дружество „Полимери” АД е акционер с почти 50 % от акциите, твърдят още от синдиката.