ВИДЕО: Самолет излезе от пистата на Летище Варна, има пострадали
ВИДЕО: Самолет излезе от пистата на Летище Варна, има пострадали / снимки: Impact Press Group
ВИДЕО: Самолет излезе от пистата на Летище Варна, има пострадали
64240
ВИДЕО: Самолет излезе от пистата на Летище Варна, има пострадали
  • ВИДЕО: Самолет излезе от пистата на Летище Варна, има пострадали

Самолет е излязъл от пистата на Летище Варна. Двама души са ранени.

Инцидентът е станал в 10.19 ч. при кацане на самолет на авиокомпания Air Via. Машината е изпълнявала чартърен полет от Лайпциг със 172 пътници на борда. Тя излязла в рамките на 230 метра извън пистата и e спряла преди оградата.

ВИДЕО Самолет излезе от пистата на Летище Варна има пострадали
netinfo
Веднага след инцидента пътниците са били изведени от самолета. По време на евакуацията са ранени две възрастни жени, които са отведени в болница с фрактури. Те са пострадали, докато се спускали по аварийните пързалки. Едната е 71-годишна българка, а другата – германка на 81 години.

ВИДЕО Самолет излезе от пистата на Летище Варна има пострадали
netinfo

Причината за случилото се най-вероятно е бурята, която се разрази по това  време във Варна, и бързо променящият се вятър. "По информация от пилота при кацане е имало силен вятър, което е наложило машината да бъде приземена в средата на полосата. Явно пилотът не е успял да овладее положението и така се е стигнало до инцидента”, коментира от Рим транспортният министър Кристиан Кръстев. Той е категоричен, че указанията от страна на РВД и действията на летището са били адекватни. „Над полосата е имало облак, който е обърнал вятъра в най-ниската част при кацане”, добави Кръстев.

Летище Варна, което цял ден остана затворено, вече е отворено само за излитащи самолети, съобщиха за Дарик от аеропорта. Всички полети от и до варненското летище през деня бяха пренасочени към летище Бургас.

От София са изпратени два разследващи екипа - от Гражданската въздухоплавателна администрация и от Звеното за разследване на авиопроизшествия.

Други новини от Варна

ВИДЕО Самолет излезе от пистата на Летище Варна има пострадали
netinfo
Авиокомпания "Air Via" е създадена като първата частна авиокомпания в България през 1990 г. До 2005 г. тя оперира с 5 собствени чисто нови самолета Туполев Ту-154М, които са изведени от експлоатация в края на 2005 г. През 2006 г. авиокомпанията придобива 3 самолета Еърбъс А320, пише Уикипедия.

През 2007 г. компанията въвежда в експлоатация още 1 самолет Еърбъс А320. През 2010 г. към флота се добавят още два нови самолета от същия вид (регистрации LZ-MDC и LZ-MDD), а самолетът с регистрация LZ-MDT е продаден на Cyprus Airways. Така в момента авиокомпанията извършва дейността си с пет самолета Airbus A320-232 и изпълнява полети от Варна, Бургас и София.

Air Via изпълнява предимно чартърни полети по поръчка основно на германски (Thomas Cook, TUI) туроператори от и за България, както и "мокър лизинг" от името на над 60 авиокомпании.

ВИЖТЕ ВИДЕО ОТ ИНЦИДЕНТА: (източник: Impact Press Group)