Варненско лято продължава с Нощна пеперуда и Ковачи
Варненско лято продължава с Нощна пеперуда и Ковачи / Нов български университет

Спектакълът „Нощна пеперуда” на Народния театър „Иван Вазов” ще може да се гледа отново в четвъртия ден на театралния фестивал „Варненско лято”. Хитовата пиеса на режисьора Явор Гърдев разглежда една необикновена история, в която войник от руската армия се превръща в момиче. В нея участва и телевизионната звезда Михаил Билалов. Представлението ще се играе на сцена „Филиал” от 19:00 часа, a билетите са по 18 лева.

На Основна сцена по същото време учебният театър към Нов български университет ще представи спектакъла „Ковачи” на режисьора Възкресия Вихърова. Постановката е по сценарий на Алек Попов, автор на определяната като „най-смешната книга” в новата българска литература „Мисия Лондон”. За изпълнението си в спектакъла Ася Иванова получи „Икар” за главна женска роля тази година. Цените на билетите са между 6 и 10 лева.

Част от днешната програма на фестивала е и премиерата на филма „За хората и магьосниците”. Лентата от поредицата авторски телевизионни предавания "НепознатиТЕ" на журналиста Георги Тошев надниква в процеса на създаване на постановката «Хората от Оз» и в ход достига до съкровени истории на нейния екип. Звездата на българските театър и кино – актрисата Цветана Манева, допуска зад кулисите телевизионен екип, за да разкрие какво я свързва с най-интересния творчески сценичен тандем днес. Това са режисьорът Галин Стоев, който от години работи по международните сцени, включително в прочутия театър „Комеди Франсез” в Париж, и авторката на пиесата Яна Борисова. Нейните пиеси „Малка пиеса за детска стая” и „Приятнострашно” вече няколко сезона не слизат от афиша на Театър 199, където са поставени, и са отличени с наградите “Аскеер” и “Икар”. Филмът ще бъде излъчен от 17:00 часа в Кукления театър.

Варненската публика тези вечер ще може да се наслади и на театралния концерт „Една нощ в киното” . В него неповторимият Самуел Финци събира страстта си към театъра, киното и музиката. Партнират му джаз-музикантът Георги Дончев и младият немски композитор Даниел Регенберг. Те представят импровизации по класически песни, композиции и монолози от ленти на Чарли Чаплин, през Уди Алън до Дейвид Линч.

Концертът започва в 21:15 часа в Художествената галерия. Билетите са по 12 лева.