Варна става център на здравеопазването с помощта на уникален проект
Варна става център на здравеопазването с помощта на уникален проект / Дарик Варна, архив

Медицинският университет във Варна разработва стратегически проект, който ще промени облика на здравеопазването в Североизточна България. Висшето училище кандидатства по оперативна програма за изграждане на Център за върхови постижения в университета, обяви неговият ректор проф. д-р Красимир Иванов. Ако спечели проекта, МУ ще получи финансова помощ от 70 млн. евро. С парите ще бъде изграден модерен център, какъвто засега няма в България, посочи професорът.

„Това ще бъде център за транслационна и персонализирана медицина, който ще е с два подпроекта. Единият е в областта на нуклеарната медицина, радиохимията, радиофармацията. Ще има модерна лаборатория по нуклеарна медицина. Другият ще бъде свързан с доразвиване на медицинската генетика и възможности за декодиране на човешкия геном, за да се прави диагностика на редките болести. Целта е да се извършва персонализирано лечение на конкретния човек и неговото заболяване. Проектът включва и изграждане на роботизирана система за микробиология и вирусология“, обясни проф. Иванов.

С изграждането на този център варненското здравеопазване и университетското обучение ще се превърнат в нещо уникално за България и Европа, увери той.

Със съдействието на МУ от един месец Клиниката по неврохирургия в УМБАЛ „Св. Анна“ разполага с високотехнологичен оперативен микроскоп. Той ще даде възможност за извършване на сложни неврохирургични интервенции. Новото оборудване ще се ползва за обучение на студенти, специализанти и докторанти и за съвременното лечение на пациенти във Варна. Стойността на техниката е малко над 200 хил. лв.

У нас и на целия Балкански полуостров няма друг такъв микроскоп. Той е връх на оптичната техника и позволява опериране на рискови болни, тъй като осигурява отлична прецизност. Идеята е след време в „Св. Анна" да бъдат изградени заседателни зали, откъдето студентите да наблюдават операции, извършвани с модерния микроскоп.