Варна представи проекта за градска мобилност на форум в Китай
Варна представи проекта за градска мобилност на форум в Китай / община Варна

Проектът за устойчива градска мобилност и интегриран градски транспорт на община Варна бе представен в Пекин на форум за партньорство за градско развитие „Европейски съюз – Китай”. Презентацията бе направена от Бисер Младенов, зам.-кмет на община Варна по европейските проекти, на специално заседание за управлението на обществения транспорт, водено от Сиим Калас,вицепрезидент на Европейската комисия (ЕК) и комисар по политиката за транспорта. Младенов и представителят на Варна в Брюксел Биляна Раева посетиха форума по покана на ЕК.

В годишния форум в Пекин участваха над 500 представители на местните, централни и регионални власти, на бизнес и международни организации, както и 300 кмета и експерти от Европа. Организатори на проявата бяха Европейската комисия и Националната агенция за развитие на Китай. Целта бе да се утвърдят съществуващи и да се създадат нови работни връзки между градове в Китай и Европа за обмяна на опит и създаване на проекти, насърчаващи градското развитие.

Основни теми на срещите бяха използването на нови технологии за предостявяне на услуги и развитие на градовете, иновации, околна среда, култура и мобилност. Китай е най-бързо урбанизиращата се страна в света с около 10 милиона души на година, преселващи се в градовете.

В Пекин представителите на община Варна се срещнаха с Пиер Каламе - президент на Форум Китай-Европа, с представители на Китайската банка за развитие, на „ЕНН Груп” - китайска компания в областта на енергийното градско планиране, с екип на „Пекин капитал груп”. Форумът бе закрит от Жозе Мануел Барозо, председател на ЕК, Херман ван Ромпои - президент на Европейския съвет, и Ли Кейянг, премиер на Китай.

Варна ще участва и в предстояща среща за проекти между градове от Европейския съюз и Китай, която ще бъде обсъждана в средата на декември в Брюксел, както и в програмите„Сивитас” и „Хоризонт 2020”, стартиращи в началото на 2014 г. и целящи стимулирането на обмен между двете общности в областта на градското развитие.