Варна гаси светлините за Часът на Земята
Варна гаси светлините за Часът на Земята / Reuters

Варна е сред 73-те български града, които ще се включат в „Часът на Земята" тази година. В продължение на един час - от 20.30 до 21.30 часа, ще бъде изгасено уличното и ефектното осветление на различни места в централната част на морската столица.

На тъмно за час ще останат централният площад „Независимост", Катедралният храм и парковото осветление около него, ефектното осветление на ДНФ, Часовниковата кула и парковото осветление около нея, Държавният архив, Драматичният театър и сградата на Окръжния съд. 

Осветлението ще бъде спряно и на централния вход на Морската градина, в градинката „Севастопол", галерията и градинката пред Районния съд.

Парковото осветление за час няма да има пред Археологическия музей и община Варна.

С ежегодното участие в инициативата „Часът на Земята" община Варна изразява своята съпричастност към проблемите, свързани с климатичните промени и готовност да работи за тяхното решаване.

По света угасват известни сгради като Айфеловата кула и Лувърът в Париж, Бранденбургската врата в Берлин, кулата в Пиза, Бъкингамският дворец и Биг Бен в Лондон. Съпричастни с инициативата са и Емпайър стейт билдинг и Таймс скуеър в Ню Йорк, централата на ООН, Ниагарският водопад, операта в Сидни.

Започнала през 2007 г. като кампания, приканваща жителите на Сидни да угасят осветлението за един час, "Часът на Земята" се разрасна и стана една от най-сериозните световни инициативи, която обединява хората за реални стъпки срещу промените в климата. Миналата година в инициативата участваха повече от 5200 града от 135 държави и територии и над 1,8 милиарда души по цял свят.