Установиха нарушения в дневен център в Чайка
Установиха нарушения в дневен център в Чайка / Dariknews, архив

Десет социални центъра, насочени основно към възрастни хора с увреждания, се предвижда да бъдат разкрити през следващата година. Това съобщи на пресконференция шефката на общинската комисия по социални дейности д-р Лидия Маринова. Тя добави, че се предвижда от услугите да могат да се възползват около 225 потребители.

В момента в общината работят 44  центъра, които обслужват над 4200 души. Осигурени са работни места на над 650 човека, които са анагажирани в социалната програма, посочи д-р Маринова.

Председателят на социалната комисия обърна внимание и на въпроса за пренасочването на неусвоени пари от неправителствените организации при дейността им със социалните центрове. Д-р Маринова припомни случая от миналата седмица, когато на заседание на комисията по здравеопазване  стана ясно, че онкоболницата „Д-р Марко Марков” продължава да изпитва сериозно финансово затруднение и се обръща за помощ. Тогава бе гласувано предложение здравното заведение да изготви програма за профилактика, лечение и диагностика на онкологични заболявания. Някои от членовете на комисията изказаха мнение, че е възможно средствата за финансирането на програмата да бъдат осигурени от евентуално реализирани икономии в социалната програма. Постигнатитят финансов резерв обикновено е следствие на неизцяло реализиран капацитет на социалните центрове. Заради подобни икономии през миналата година не са били изразходвани около 640 хил. лева, посочи по време на заседанието д-р Ивайло Бояджиев, който е член на комисията.

На днешната пресконференция д-р Маринова заяви, че ако има резерв той ще бъде насочен към други центрове, но с приоритет ще бъдат социалните, а при законова възможност ще може да бъдат прехвърлян и от една функция в друга. Такова решение би могло да бъде гласувано единствено то Общинския съвет. Председателят на социалната комисия каза още, че за деветмесечието икономиите в „Местни дейности” са 105 хил. лева. Голяма част от тях ще бъдат използвани за неизплатени договори, които са извън социалната програма. Сериозен дял от останалите 38 хил. ще бъде изпозлван за финансирането на програмата за ранна интервенция на Карин дом.

По-малкият размер на икономиите се дължи на по-сериозния контрол, които се осъществява от страна на общинската комисия и дирекция. Благодарение на проверките са установени и някои проблеми. Не е запълнен капацитет в Дневен център за възрастни хора "Ривиера" в "Чайка", посочи д-р Маринова.

За центъра устно е сигнализирано в Агенцията по социално подпомагане, за да следи дейността и ефективността на работа с потребителите.

Основните проблеми и пропуски са в незапълване на капацитета, което се среща по-често в центрове, които са с дейност делегирана от дръжавата. Там се заплаща 30 % от издръжката на всеки потребител. Проблем е и недостатъчната работа с нуждаещите се. Не е редно всяка година от услугите да се възползват само едни и същи хора. Би трябвало да има поне една трета нови потребители, смята д-р Маринова.