Условна присъда за мъж, измамил семейство
Условна присъда за мъж, измамил семейство / netinfo

Районният съд във Варна наложи наказание от 2 години лишаване от свобода, отложено с 4 години изпитателен срок, на 24-годишния М. Иванов за извършена от него измама в големи размери. Той бе признат за виновен, че в периода от август 2009 г. до 6  април 2010 г., с цел да си набави имотна облага, заблудил семейство от друго населено място, че е необходимо да му предадат парична сума, срещу която да получат право за настаняване в общинско жилище във Варна. Така Иванов нанесъл имотна вреда на потърпевшите в размер на 18 000 лв. – вреда, която надвишава 70-кратния размер на минималната работна заплата през този период и е окачествена  като „големи размери”.

Пострадалото семейство се свързало случайно чрез техен познат с подсъдимия.  Той ги уверил, че има възможност да им съдейства за  настаняване в общинско жилище под наем, като те трябвало да представят различни документи за кандидатстване и да осигурят при внасянето им сумата от 8 000 лв. Тази първа вноска за „услугата” била предадена на подсъдимия срещу запис на заповед през януари 2010 г. При няколко срещи след това подсъдимият показвал жилищни сгради, където евентуално се очаквало освобождаване на общински апартаменти от наематели, а в началото на април дори завел семейството на оглед в апартамент в кв. „Трошево”, който щял да им бъде предоставен. На 6 април 2010 г. подсъдимият получил втората вноска от 10 000 лв. пред кметството в район „Младост” и съгласно уговорката влязъл в сградата да вземе настанителната заповед. Малко по-късно потърпевшите забелязали Иванов да се отдалечава от кметството и разбрали, че са измамени. Впоследствие се установява, че на посочения адрес в кв. „Трошево” изобщо няма общински имот.

24-годишният Иванов има предходна съдимост. Той бе осъден да заплати на пострадалите сумата от 18 000 лв. за причинените имуществени вреди. В негова тежест са заплащането на държавната такса върху уважения граждански иск и направените по делото разноски. Присъдата подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок.