Уличният „Биг Брадър” снима проститутки и джебчийки
Уличният „Биг Брадър” снима проститутки и джебчийки / netinfo
Камерите по варненските кръстовища и възлови места в града, освен нарушители на движението, успяват да засекат и джебчии. 7 крадли са заснети докато отмъкват портмонета и после задържани само за последните месец и половина.

За същия период с камерите са засечени и 22 проститутки, съобщи шефът на ОДП-Варна комисар Димитър Димитров. Той отчете и 373 нарушения на движението. Клиповете се изпращат на КАТ, където съставят актове на нарушителите. Глобата се налага на водача на автомобила. Ако той не може да бъде установен, наказанието остава за собственика на колата.

Камерите са успели да заснемат и 7 катастрофи. Кадрите са използвани при установяване на виновниците за пътно-транспортните произшествия. Софтуерът не позволява да се манипулират кадрите, увери комисар Димитров. Полицаите, наблюдаващи камерите, можели само да избират отрязък от суровия материал, без да обработват клиповете. 5 откраднати автомобила са открити с помощта на видеозаписите от средата на февруари досега. Камерите са засекли общо 259 автомобила, обявени за общодържавно издирване.

Записите се пазят 15 дни на твърдите дискове на компютрите и после се прехвърлят на CD-та. Те могат да бъдат използвани в съда. При установяване на нарушение в реално време не всеки път полицаите успяват да реагират навреме, добави още Димитров. Той обясни това с липсата на достатъчно полицаи по улиците. От днес по улиците започва да партулират екипи на моторизирана полиция „СИГМА”, които ще могат да реагират по-бързо на подаден сигнал.

90 % от системата за видеонаблюдение е изградена към този момент. Последната част от проекта трябва да бъде готова до месец.