Таванът на цените на такситата във Варна остава 2 лева
Таванът на цените на такситата във Варна остава 2 лева / DarikNews.bg, архив

2 лева дневна и 3 лева нощна остава максималната тарифа на километър за такситата във Варна. Това решиха съветниците от транспортната комисия към Общинския съвет. В момента таксиметровите компании във Варна масово возят на цени на километър от 0,79 лева през деня и 0,99 – през нощта.

„Тарифите за таксиметров превоз ежегодно се гледат от Общинския съвет. Към момента нямаме възражения от страна на компаниите за пределната цена на такситата“, коментира председателят на комисията Жельо Алексиев.

Съветниците гласуваха да бъдат отпуснати 620 безплатни карти за градски транспорт на незрящи хора и техните придружители, както и 200 карти за глухонеми.

Автобусна линия 42, която беше спряна заради липса на пътници, засега няма да бъде възстановена. Призивът на синдикатите бе линията да бъде пусната пробно за 15-дневен период с обещанието, че транспортът ще бъде ползван от повече хора.

Шефът на „Градски транспорт“ Злати Златев обясни, че за да не е загуба линията, тя трябва да обслужва 71 пътници. А преди да бъде спрян автобусът, на него са се возели средно по 10-12 души.

Според общинския съветник Марио Шиваров разумно е фирмите, чиито служители пътуват по линия 42, да покриват част от разходите на превозвача.