Съкращават служители на общинската и районните администрации
Съкращават служители на общинската и районните администрации / netinfo

Според предварителните отчети поне 160 служители от общинската и районните администрации във Варна ще бъдат съкратени. Това съобщи кметът Кирил Йорданов. Уволненията се предприемат като част от антикризисните мерки срещу глобалния срив на световната икономика, обясни той.

Антикризисната програма ще засегне и всички второстепенни разпоредители с общински средства и общинските предприятия. Чрез оптимизация на структурите и числения състав ще се стигне до свиване на щата и съвместяване на определени функции. Това обаче няма да се отрази на качеството на предоставяните услуги от администрациите, увери Йорданов.

За да се минимизират общинските разходи, ще бъдат въведени лимити при ползването на различни услуги от общинските служители. Средствата за ползване на служебен телефон ще бъдат съкратени с 25 процента и при изчерпване на определените суми той ще бъде изключван. Заместник - кметовете ще имат право на 250 лв. месечно за телефонни услуги, директорите - на 150, началниците на отдели - на 80, а секретарки, шофьори и друг обслужващ персонал - на 30 лв. "Служебните ми сметки за телефон за последните два месеца са 275 и 285 лв., отчете градоначалникът.

С една трета ще бъдат намалени и разходите за автомобилен превоз. Извънреден труд в администрациите няма да се изплаща, с изключение на работещите през уикенда и по опазване на обществения ред. Общински средства за ремонти, обзавеждане и офис техника няма да бъдат отпускани. Командировъчни пътувания ще се предприемат само в краен случай, обави кметът.

С въвеждането на антикризисните мерки общинските предприятия ще спестят 2,5 млн. лв., а администрациите - 2 млн. лв.