Студенти от Медицинския университет във Варна се срещнаха в Церн с носител на Нобелова награда за физика Самюел Тинг
Студенти от Медицинския университет във Варна се срещнаха в Церн с носител на Нобелова награда за физика Самюел Тинг / снимка: Медицински университет Варна
Студенти от различни специалности от българските и англоезичните програми на Медицинския университет във Варна посетиха Европейската организация за ядрени изследвания (CERN), която е най-голямата лаборатория по физика на елементарните частици в света. По време на станалото традиционно посещение, студентите се запознаха с историята и мисията на организацията и имаха възможност да се запознаят с големите научни открития и да присъстват на лекции за приложението на физиката в медицината.

Медицински университет – Варна е първият в страната с учебен сектор по радиофармация, към който е присъединена база за синтез на радиофармацевтици и лаборатория за контрол на качеството на Клиниката по нуклеарна медицина и метаболитна терапия към Университетската болница „Св. Марина“.
Делегацията от МУ-Варна тази година се срещна с носителя на Нобелова награда за физика за 1976 г. Самюел Тинг, който разкри пред студентите и преподавателите интересни факти от от необятния свят на науката. 

Студенти от Медицинския университет във Варна се срещнаха в Церн с носител на Нобелова награда за физика Самюел Тинг
снимка: Медицински университет Варна

Самюел Тинг е китайско-американски физик, завършил Мичиганския университет, а от 1969 г. е професор в Масачузетския технологичен институт. Тинг получава Нобеловата награда за откриването на J/ψ частицата, която той открива независимо от Бъртън Рихтер в националната лаборатория Брукхейвън. След решение на Конгреса на САЩ да се замрази проектът за колайдера SSC (Свръхпроводящия суперколайдър), той предлага проект за построяване на обсерватория за космически лъчи – магнитният спектрометър Алфа. Уредът, на стойност 1,5 милиарда долара, е монтиран на Международната космическа станция на 19 май 2011 г.