Стягат транспорта заради студенти
Стягат транспорта заради студенти / netinfo
В навечерието на 8 декември кметът Кирил Йорданов се ангажира пред варненската младеж да разговаря с фирмите, обслужващи градския транспорт за бъдеща промяна в транспортната схема. По време на академичната среща, посветена на празника младежите се оплакаха от разписанието и обслужването на автобусните линии 13, 32 и 209.

Студентите нямат удобен превоз до университите, а в пиковите часове им се налага да пропускат поне 2 автобуса, докато се качат в градския транспорт, оплака се академичната младеж. През почивните дни по линия 209 се движат остарели коли, които изпускат газове в автобуса. По линия 20 се движат “Чавдар”-и, а в същото време новите автобуси стоят на паркинг в предприятието. Това e само част от недоволството, което варнеските студенти изразиха пред кметския екип. Председателите на студентските съвети от Техническия, Икономическия, медицинския и Свободния университети подкрепиха становището, че няма линия, която да им позволи да се придвижват нормално до вузовете-те и а свой ред поискаха промяна. През централната част на града не минава нито един автобус в посока университетите. За целта кметът ще разговаря с транспортните фирми за промяна на линиите 32 и 13. Друг висящ проблем, не намерил разрешение вече година остава движението около висшите училища. Ще се търсят двустранни инвестиционни решения за изграждането на паркинг около Икономическия и Свободния университети. Студентите отвориха дума и за друг наболял проблем - Недостига на легловата база в общежитията. През януари ще се гледа делото, за разрешение на общината да построи студентско общежитие. До съд се стигна, след като съседи на терена са обжалвали общинските намерения да живеят до студентски блок.

1680 варненски младежи са включени в проучването на Центъра за социологически икономически изследвания и консултации поръчано от община Варна. Анкетираните са на възраст от 16 до 30 години. 12 % от студентите, завършващи варненските висши учебни заведения остават без работа. Този процент е твърде висок на фона на общата тенденция за намаляване на безработицата в града, посочи кметът Кирил Йорданов. Едва 16% от варненските младежи са доволни от водената държавна политика в сферата на образованието. Проучването е направено в периода май-юни тази година. Най-висок е процентът на доволните от предлаганите развлечения в морския град - 93 на сто.