Симеон Варчев: Ремонт на Спортна зала ще има
Симеон Варчев: Ремонт на Спортна зала ще има / DarikNews.bg

Ремонт на Спортна зала ще има и той ще започне в предвидените срокове. Това заяви прокуристът на Двореца на културата и спорта Симеон Варчев. На днешното заседание на комисията по собственост и стопанство Варчев коментира казуса с обжалването на избора на изпълнител на ремонта на ДКС и възможността Варна да изгуби кандидатурата за европейското първенство по волейбол през 2015 г.

„Искам да успокоя обществеността - Спортна зала ще бъде ремонтирана. Вчера Върховният административен съд даде зелена светлина за стартирането на процедурите по проектиране. Съдът постанови допускането на предварителното изпълнение, въпреки решението на Комисията за защита на конкуренцията за отмяна на избора на фирма. Решението на ВАС ни изненада приятно и ни дава правото да сключим договор със спечелилата фирма. В края на май, след волейболните мачове със САЩ, трябва да започнат ремонтните дейности, за да може до края на септември да сме приключили“, заяви Варчев.

Той допълни, че финансирането за реновирането на ДКС е осигурено и единственото, което остава, е да се уточнят разминаванията във вижданията между него и кмета Иван Портних.

Юристите на Двореца коментираха, че ако проектирането и ремонтът стартират въпреки забраната на КЗК, а в последствие се окаже, че ВАС потвърждава решението на комисията, то ДКС ще трябва да изплати на обжалващата фирма санкция в размер на 20 000 лв.

„Трябва да споменем и друго, ако ремонтът не завърши в срок, ще трябва да върнем отпуснатите от държавата средства. КЗК връща решението за избора на фирма с мотива, че назначената от нас комисия е извършила оценяване на техническите оферти и е показала субективност при критериите. Фазата на оценяването е последна, тоест на нас не ни се връща цялата процедура, каквато е практиката по принцип, а само последната част. Класираната на първо място фирма „Ателие Серафимов Архитекти“ отговаря на абсолютно всички критерии, за разлика от обжалващата - "Тилев архитекти", обявиха от администрацията на Двореца.

Симеон Варчев разкри още, че избраният изпълнител е предложил най-ниска цена, с най-кратки срокове на изпълнение. Според него причината за обжалването е надпреварата между двете фирми, които от години изпълняват ключови обществени поръчки.