С близо 4 млн. нараства приходната част на бюджета при актуализацията
С близо 4 млн. нараства приходната част на бюджета при актуализацията / Darik Varna

Актуализацията на бюджета предвижда 3 830 000 лева увеличение на макрорамката, стана ясно на днешното заседание на комисията по финанси и бюджет. Така заложената приходна част в бюджета става 213 100 000 лева.

Общинските съветници от комисията по финанси приеха предложението на кмета на Община Варна за актуализацията, макар че някои от тях не бяха съвсем съгласни с разчетите.

Според Янко Станев, председател на комисията по финанси и бюджет, общината се придържа към антикризистната програма за ограничаване на разходите и увеличаване на събираемостта. Той допълни, че според него няма смисъл от самоцелно балансиран бюджет, ако не се балансира интересът на варненци. Станев посочи, че е против шоковото намаление на разходите.

Малък спад на разходите и неяснота дали ще могат да се осигурят заложените приходи в актуализирания бюджет отчете Пламен Начков от БСП. Досега не е мислено за бюджет с дефицит, но в даден момент може и това да се получи, заяви съветникът.

След промените заложените приходи от местни дейности стават 121 184 472 лева. Имуществените данъци и неданъчните приходи ще осигурят 100 615 500 лева от тях  при първоначално заложени 102 943 288 лева. Намалението идва основно от по-малкото внесени данъци върху продажби, което е резултат от по-малкото сключвани сделки във време на финансова криза, уточни зам.-кметът по финансите Борислав Борисов. Намаление се предвижда и в приходите от продажба на общинска собственост, както и в приходите от общинска собственост без продажба.

С 2 180 000 лева по-малко са делегираните от държавата средства. С добавянето на целевите трансфери и трансфери между бюджетни сметки, както и преходния остатък към края на 2009 година, намалението става 4 млн., посочи още финансистът.

Четири процента увеличение се отчита при нужните средства за издръжка, които спадат към разходната част. Близо 19 % обаче е намалението на отпусканите средства за работни заплати и поддръжка на държавните служби, каза още Борисов. Увеличение с близо 2 млн. се предвижда в разходите за социални дейности. Допълнителни средства ще са нужни и за функция „Образование".