съд
съд / iStock/Getty Images
Апелативен съд – Варна постанови домашен арест за обвинен в убийството на баща си, съобщават от пресцентъра на съда.

В открито заседание във вторник Апелативният съд прецени за наложително да назначи съдебномедицинска експертиза, която да установи здравословния му статус. От заключението на вещото лице е видно, че състоянието изисква комплексно лечение, което е несъвместимо с условията на следствения арест. Задържането под стража създава реални рискове за влошаване на здравето и за живота на Танер А., се посочва още в съобщението.

В днешното заседание представителят на Апелативната прокуратура предложи обвиняемият да бъде настанен за лечение в затворническата болница в София. Адвокатът настоя за домашен арест.

Въззивната инстанция се солидаризира изцяло с правните изводи на Окръжния съд: събраните доказателства подкрепят обоснованото предположение за съпричастността на обвиняемия към извършеното. Правилно първостепенният съд е приел, че има опасност Танер А. да се укрие или извърши престъпление. Настоящият съдебен състав обаче съобрази заключенията на съдебномедицинската експертиза. Те обуславят наличието на важни причини от здравословен характер, които налагат вземане на втората по тежест мярка за процесуална принуда – домашен арест. Чрез нея ще се предотвратят рисковете от укриване и извършване на противоправно деяние.

Апелативният съд указа на органите на досъдебното производство да уведомят кмета на селото и социалните служби за предприемане на незабавни мерки, съобразени със социалния статус и здравето на обвиняемия на адреса, където ще търпи ограниченията на домашния арест. Той няма близки, които да се грижат за него. Прокуратурата трябва да прецени и необходимостта от настаняване в специализирано заведение за преценка на психическото състояние на обвиняемия.

Танер А. е привлечен към наказателна отговорност за това, че на 3 август отнел живота на 69-годишния си баща в тервелското село Зърнево. Седмица преди деянието Районният съд в Тервел е издал заповед за незабавна защита с мерки за закрила по отношение на бащата. След престъплението синът получил остър инфаркт, бил хоспитализиран и са му поставени стендове.

Окръжна прокуратура – Добрич внесе иск за налагане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража", който Окръжният съд уважи. След решението от съда, той обжалва постоянния си арест. Заседанието на първата инстанция се проведе в болничното заведение. Като още тогава защитата поиска "домашен арест", но съдът наложи най-тежката мярка.

Определението, с което Апелативен съд – Варна взе мярка „домашен арест“ по отношение на Танер А., не подлежи на обжалване, се посочва още в съобщението от пресцентъра.