Протест срещу реститути в Младост
Протест срещу реститути в Младост / netinfo
Жители на варненския район "Младост" протестираха срещу унищожаването на детска площадка и евентуалното премахване на квартално пазарче зад жилищен блок. Според хората вината е на общинската администрация, която не е обжалвала в съда предявените реституционни претенции, нито е обезщетила собствениците с други терени.

Организатор на протеста бе Гражданско сдружение "Зелена Варна", от там твърдят, че от община Варна са демонтирали съоръженията на детската площадка, без да уведомят за това гражданите.

Соника Дертлийска, главен експерт в отдел "Озеленяване" към общинска дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустрояване" заяви, че зоната на реституция засяга само една трета от детската площадка. В останалата част до пролетта на 2007-ма ще бъдат монтирани нови люлки и пързалки, защото старите са били опасни за живота и здравето на децата.

Районният кмет Йорданка Юнакова е категорична, че администрацията на "Младост" няма да допусне издаването на ПУП на новите собственици и те няма да могат да застрояват реституираната част.

Районният кмет обаче не можа да даде отговор на въпроса за евентуалното премахване на пазарчето. Затова идния вторник хората от квартала ще го отправят лично към кмета на Варна Кирил Йорданов.