професор Красимир Иванов
професор Красимир Иванов / Медицински университет Варна, архив
Кризата с кадрите в здравеопазването се задълбочава
Проф. Иванов в интервю за Дарик
95213
Проф. Иванов в интервю за Дарик
  • Проф. Иванов в интервю за Дарик
Ако парите, които се плащат за лечение в чужбина на болни български деца, се инвестират в нова апаратура за българските болници, това ще бъде инвестиция, която ще се връща многократно. Това заяви в интервю за Дарик ректорът на Медицинския университет във Варна проф. д-р Красимир Иванов.

Според него, е по-редно да се инвестира в българските лекари и родното здравеопазване.  "Аз не съм чувал друга държава, освен България, да има фонд за лечение на болни хора в чужбина", коментира професорът.

„Когато пращаме деца да се лекуват в чужбина, това е разход, защото България и бедният българин плащат на богатите европейски болници”, изтъкна проф. Иванов,  който е председател на Съвета на директорите на варненската университетска болница „Света Марина”.

Най-голямата варненска болница по нищо не отстъпва на водещите европейски клиники и центрове. При нужда няма проблем да се покани специалист от чужбина, за да оперира или лекува в България, отбеляза професорът.
 
Ректорът на Медицинския университет във Варна стана почетен гражданин на Сливен
 
Забелязва се фрапантна диспропорция в средствата, които се отделят за здравеопазване по региони, смята проф. Иванов. По негова информация за първите 9 месеца на година за болнична помощ в Пловдив са дадени 206 милиона лева при 85 милиона за Варна.


За Пазарджик са отделени 44 милиона, а в Добрич – 10 милиона лева. В България не се финансират структури, а дейности. Би трябвало парите да се разпределят  според броя на пациентите, коментира специалистът.

„От Плевен и Пловдив насам „Света Марина” във Варна е единствената високотехнологична болница и всички тежки случаи се насочват към нея. За тежките случаи сме подготвени и можем да решим проблема, но  средно тежки и леки случаи вече няма възможност да се лекуват”, изтъкна проф. Красимир Иванов. Той уточни, че спешно болни не се връщат, но се налага да чакат тези, които се нуждаят от планово лечение.

Тъй като базата на болницата не достига, има готов проект за превръщане на сградата на бившата детска прихиатрия в хематологична клиника.  В бъдещата модерна структура ще могат да се правят костно-мозъчни трансплантации, лечение със стволови клетки и таргетни терапии.

Кризата за медицински кадри в България е факт. Просто не се вижда и усеща. Над 55 на сто от лекарите у нас са на възраст между 55 и 60 години и в следващите 5-6 години ще излязат от активната медицина, каза още ректорът на Медицинския университет във Варна. Процентът на новодипломираните медици, които остават в България, не е голям. Причината е липсата на атрактивни възможности в системата на здравеопазване за младите хора.
 
Всеки трети лекар у нас ще е пенсионер след пет години
 
Според проф. Иванов трябва да има модерни високотехнологични лечебни заведения, да получават достойно заплащане, да имат възможност да специализат, да имат условия за живот и да създадат семейства, да получават признание от обществото, а не да бъдат „обиждани, бити и гонени”.

Десет души кандидатстват за едно място в Медицинския университет във Варна. При чужденците трима кандидати се борят за едно място, което не се е случвало в образователната история на България, изтъкна ректорът.  
 
161 лекари се дипломираха в Медицинския университет

В Университетска болница „Света Марина” няма недостиг на медици, а дори излишък. Интересът към болницата е много голям и голяма част от завършващите търсят възможност да специализират там, тъй като апаратурата и базата са добри, преподавателите са на ниво и има изобилие от клинични случаи.

Новият здравен министър е човек , който познава задълбочено системата от много години и с екипа покай него има реални шансове хубавите неща в здравеопазването да започнат се случват и да се спре бързата въртележка на здравните министри.

Целият разговор с проф. д-р Красимир Иванов е в прикаченото аудио.