Премиерът: Варна изпреварва Бургас по развитие

/ Дарик Варна
Варна вече изпреварва Бургас по развитие. Тази констатация направи в морската столица премиерът Бойко Борисов, който присъства на първа копка на разширението на бул. „Васил Левски“. То има за цел да облекчи трафика в морската столица и към курортите.

„Когато говорихме какво да направим за облекчаването на трафика, кметът постави този булевард като основен приоритет”, обяви министър-председателят. Вече сме в готовност, почваме от днес, и проектът може да бъде завършен за празника на града следващата година, ако общината процедира бързо с отчуждителните процедури, посочи Борисов.

Кметът на общината Иван Портних подчерта, че изграждането на бул. „Васил Левски“ е най-мащабният проект след Аспаруховия мост, който се реализира в града. Очаква се работата да завърши след една година. Целта е да се преразпредели движението в градската част и да се изнасе трафикът, идващ от магистрала „Хемус”, обясни кметът.

„Не искаме да допускаме това, което се случи в Бургас – АМ „Тракия“ влезе в самото сърце на града и след това няколко години правим обходи, за да можем да оправим трафика в града”, добави премиерът Борисов.

Той посочи, че във Варна ще бъде направен и нов път, който да изведе тежкия трафик от и до пристанището, започва рехабилитация на три булеварда в кв. „Аспарухово“, а изграждането на кампус към Математическата гимназия в града е друг общ приоритет на общината и правителството.