Повече от половината българчета са пасивни пушачи у дома си
Повече от половината българчета са пасивни пушачи у дома си / Sofia photo agency, архив

57 на сто от децата в България са изложени на пасивно пушене в дома си. Това показват резултатите от представително проучване на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА). Проучването е направено в 28-те региона на страната през периода декември 2012 г. - декември 2013 г. Анкетирани са 2914 родители на деца от 3- до 7-годишна възраст от случайно подбрани детски градини.

Пушат 45,7% от бащите и 39% от майките. Само 42,5% от децата живеят в дом без тютюнев дим. Включвайки, обаче и индикатора „тютюнопушенена други възрастни" (баба, дядо и роднини пушачи), относителният дял на тези домове намалява до 39%. Двамата родители пушат в 1/4 от случаите, а с 3-5 пушачи са 5% от семействата, сочи проучването.

Най много са родителите пушачи в Силистра (81,9%) и Добрич (78,1%), Враца (76,7%) и Видин (72,1%), а най-малко в София област (40,7%), Ямбол (41,6%), София-град (43,5%) и Бургас (43,7%). Отчита се намаление на броя на застрашените деца в сравнение с проучванията в предходните 2002 г. и 2008 г., съответно с 14% и 11%.

От получените данни се вижда, че преобладаващата част от пушачите са със средно или средно специално образование. За разлика от тях, повече от половината родители - непушачи са с висше образование. Сравнително по-често родителите пушачи посочват като приоритет професионалните си задължения (в 45,4%), по-рядко отделят време за грижи за здравето (в 28,7% на 34,5% от случаите), по-рядко се занимават със спорт (27,8% срещу 31,7% при непушачите), като по-голям е и относителният дял на тези, които изобщо не спортуват (съответно 16,6% и 13,2%).

Все още голяма част от родителите омаловажават риска от пасивното тютюнопушене за здравето на детето, като продължават да пушат в негово присъствие или в помещения, в които „то прекарва най-малко време”.

Резултатите показват още, че пасивното тютюнопушене в предучилищна възраст е свързано с редица негативни последствия върху дихателната система. Проучването установява, че по-голям брой родители пушачи, в сравнение с непушачите съобщават за не само за по-чести остри респираторни инфекции, но и наличие на изразена респираторна симптоматика при децата си, извън тези заболявания. Анализът показва, също така, че децата на пушачи боледуват значително по-често от бронхиолит, бронхити, бронхити с обструктивен синдром и пневмонии.

Националният център по обществено здраве и анализи, съвместно с италианската Национална асоциация за борба с раковите заболявания (ANVOLT), за 18-ти пореден път организира международен конкурс за детска рисунка против тютюнопушенето. Целта на конкурса е децата от най-ранна възраст да бъдат мотивирани за здравословно поведение „без тютюнев дим”. Право да участват в конкурса „Не на цигарите!” имат деца на възраст от 5 до 11 години от цялата страна.

Крайният срок за изпращане на рисунките е 5 май в Националния център по обществено здраве и анализи - София, бул. „Акад. Иван Гешов” №15. Голямата награда е екскурзия в Рим. Останалите отличени от журито малки художници ще получат предметни награди. Резултатите от конкурса можете ще бъдат публикувани след 13 май на сайта на НЦОЗА. Награждаването на победителите ще е на 16 май.