Потвърдиха ареста на Найка, разследват го  за фалшивите долари
Потвърдиха ареста на Найка, разследват го за фалшивите долари / Дарик Варна, архив

Апелативният съд във Варна потвърди определение на Oкръния съд в морската столица, с което миналия понеделник в ареста бе задържан Николай Хаджимихайлов. 57-годишният варненец е обвиняем за притежание на 138 фалшиви банкноти, всяка една от по 100 долара, съобщиха от пресслужбата на Съдебната палата.

На 8 март тази година Хаджимихайлов (с прякор Найка) бе арестуван пред дома си с 15 фалшиви банкноти от по 100 долара. По-късно той доброволно е посочил жилището на тъща си, където били останалите 123 копюра от същите ментета. Експертиза е установила по безспорен начин, че всичките 138 иззети банкноти са фалшиви, припомнят от съда.

Както пред първата, така и със жалбата против ареста пред втората съдебна инстанция, защитата на обвиняемия твърди, че банкнотите не са описани по реда, установен от НПК. Адвокатите твърдят, че няма категорични доказателства за това, че Найка е знаел, че парите са фалшиви.

За да потвърди първоначалния арест на Хаджимихайлов, Варненският апелативен съд се съобрази със събраните в хода на следствените действия веществени доказателства, които обосновават предположението, че Найка е съпричастен към престъплението, за което се разследва. Нещо повече. В материалите по делото се съдържа постановление на Бургаската окръжна прокуратура по разследване отново за фалшиви долари с вече разделени материали за Бургас и за Варна. Апелативният съд обръща внимание на обстоятелството, че иззетите фалшиви долари в Бургас и тези, открити у Найка във Варна са с идентични номера.

Според Апелативния съд данните за личността на Николай Хаджимихайлов водят до извода, че ако е с по-лека мярка за отклонение, той може да извърши друго престъпление или да се укрие. Преди месец и половина Николай Хаджимихайлов беше осъден на първа инстанция от Варненския окръжен съд за участието му в престъпната група на Иван Славков за притежание на наркотици, трафик на жени, склонявани към проституция и пране на пари. Факт е, че наказанието, което Найка получи - 6 години затвор и 40 000 лева глоба, все още не е влязла в сила присъда, но съдът го преценява като негативни данни за личността на обвиняемия.. Хаджимихайлов има и друго висящо съдебно производство пред Окръжен съд Благоевград.

Определението на Варненския апелативен съд е окончателно.