Потвърдено: Мъж почина от антракс във Варненско
Потвърдено: Мъж почина от антракс във Варненско / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Потвърдено: Мъж почина от антракс във Варненско
81037
Потвърдено: Мъж почина от антракс във Варненско
  • Потвърдено: Мъж почина от антракс във Варненско

53-годишният мъж, за когото имаше съмнения, че е починал от антракс, е бил заразен със смъртoносната болест. Пробите за антракс са дали положителен резултат, съобщи за Дарик директорът на Регионалната здравна инспекция във Варна д-р Дочка Михайлова.

Мъжът е от село Млада гвардия, община Ветрино. Заразил се е след консумация на месо от крава, на която е бил собственик. Установено е, че от месото на болното животно са яли още 18 души. Още вчера са им били раздадени антибиотици, като засега нямат някакви оплаквания. Има готовност, при нужда, те да бъдат настанени в Инфекциозна клиника, уточни д-р Михайлова.

В момента в района на Млада гвардия се прави мащабна дезинфекция. Ще бъдат обеззаразени и дворовете на хората, които са имали контакт с животното.

По случая РЗИ-Варна работи съвместно с Областната дирекция по безопасност на храните.

Антраксът, по-известен у нас като Синя пъпка, е остро заразно заболяване, което се характеризира с тежка интоксикация. Болестта се разпространява главно от трупове на заразени и умрели домашни и диви животни. По хората се разпространява чрез контакт със заразени животни, заразена почва, месо и предмети, имали досег с трупа. За лечение обикновено се предписват антибиотици. Лечението трябва да започне в началния стадий на болестта. Ако не се лекува, антраксът завършва със смърт.