Посетителите на старите гробища газят в кал при лошо време
Посетителите на старите гробища газят в кал при лошо време / снимка: Sofia photo agency, архив

На Централните варненски гробища все още има алеи, които никога не са били асфалтирани. В лошо време на гражданите се налага да газят в калта, за да стигнат до гробните места на своите близки. Това става ясно от писмо на управителя на „Обреди" Елица Ботева до председателя на Общинския съвет Тодор Балабанов.

От общинското дружество, което стопанисва старите гробища и още 6 гробищни парка в общината, настояват за промяна в бизнес програмата им и повече средства за обновяване на алеите.

Централните варненски гробища са създадени през 1935 г. Разположени са на площ от 235 декара. Алейната мрежа в парка е с обща дължина 11 километра. Ремонтни дейности и изграждане на нови алеи в парка не са извършвани от години. По много от алеите, включително и централните, са се образували големи дупки, други са изцяло компрометирани - с напукана и изронена асфалтова настилка. Подобно е състоянието и на площадното пространство на входа на парка - напукана настилка и множество кръпки.

Според направените от „Обреди" измервания, за привеждане в добър вид на алейната мрежа в парка е необходимо да бъдат преасфалтирани 2650 кв. м. стари настилки, запълване на 3300 кв. м. дупки и изграждане на 960 кв. м. нови настилки. За извършване на тези строително-монтажни работи са необходими 200 000 лева.

В приетата Бизнес програма за развитие на „Обреди" за периода 2015 - 2017 г. са заложени 4000 лева за 100 кв. м. кръпки по асфалтобеновите алеи. От дружеството предлагат средствата да бъдат увеличени на 200 000 лева. Нужните пари ще са общински и собствени на дружеството средства, като не се уточнява в какво съотношение.

Предложението ще бъде разгледано от комисията „Собственост и стопанство" на утрешното й заседание.