Петър Димитров вижда спасение от финансовата криза
Петър Димитров вижда спасение от финансовата криза / netinfo
Няма замразени проекти, но има намаляване на притока на чужди инвестиции в страната вследствие на световната финансова криза. Това призна във Варна министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

Анализите сочат, че чуждите инвестиции в страната през август са били 93 млн. евро, много по-малкo от август предходната година.

В тази ситуация най-важното е да работим за инвестиционния имидж на страната. Имаме възможност да привлечем допълнително инвестиции от най-големите икономики, където вече има затруднен достъп до финансов ресурс, данъците и цената на работната сила са много високи, посочи министър Димитров.

“Ако ние не правим глупости и сами не поливаме себе си с кал по-скоро трябва да привлечем нови инвеститори, които бягат от други райони”, смята министърът. По думите му евродепутатът Душана Здравкова е направила лош PR на страната ни като е поканила членове на Комисията по петициите към Европейския парламент да посетят България. Tази антиреклама е най-лошото, което българските политици могат да направят в момента.

През тази година не се очаква да бъдат спрени общински проекти поради по-малкия бюджетен излишък, заяви още икономическият министър. По думите му, в новия проектoбюджет излишъкът е в размер на 3 %, но при задълбочаване на финансовата криза е възможно той да бъде намален с 1 %, а 700 млн. лв. пренасочени към икономиката.

Във Варна министър Димитров участва в награждаването на интелектуалния елит на града по случай Деня на народните будители. По-рано днес икономическият министър се включи и в Първия Велик събор на българите по света, започнал вчера в Двореца на културата и спорта в морския град. Там се появи и столичният кмет Бойко Борисов. Двамата политици обаче се разминаха.