Пазарът на Мол Варна – свежест в стил ретро
Пазарът на Мол Варна – свежест в стил ретро / снимка: Мол Варна

Навръх Игнажден Мол Варна ще даде старт на най-новия си проект. На площ от 2000 кв. м. на етаж -2 в търговския център ще отвори врати истински закрит пазар - с кокетни сергии, на които ще се продават свежи плодове и зеленчуци, мед и пчелни продукти, апетитни ядки, ароматни билки и лечебни чайове. Сред атмосферата на градски площад от края на 19 век спретнати дюкяни ще предлагат прясно месо, колбаси с неподправен вкус, екзотични сладка, натурален зехтин и средиземноморско избилие от маслини.

Само на крачка от витрините с модни колекции на водещи световни марки - пред очите на клиентите, умели майстори ще замесват и пекат хляб и сладкиши по технология, доказана преди повече от столетие, в бутиковата сладкопекарна „Бутик бейкъри". Редом с тях ще работи мандра, която на място ще произвежда пресен кашкавал и автентично българско сирене. И това не е всичко...

Пазарът на Мол Варна ще ви потопи в атмосферата на 19 век с традиционните продукти на нашите баби, с качеството на прясната натурална храна, с вкуса на старите рецепти и уюта в обстановката на минали столетия.

Пазарът ще работи всеки ден от 10 до 22 ч. Производителите и търговците, чиито обекти ще отворят врати на 20 декември, представят:

Пекарната
Пазарът на Мол Варна е вторият дом на бутиковата сладкопекарна „Бутик бейкъри". В нея над 70 вида хляб ще се произвеждат на място по технологии от 19 век - без химия, замесени с натурални закваски и изпечени на плоча. Освен популярните видове хляб от бели, тъмни и пълнозърнести брашна, пекарната ще предлага още изделия от жълти брашна и цели 4 вида хляб от древния сорт пшеница лимец. В „Бутик бейкъри" ще откриете и произведена на място прясна домашна паста. Тя се приготвя от автентична твърда пшеница, отгледана в италианската област Abruzzo и прочута с уникалните си качества. Любителите на сладкишите пък могат да избират от разнообразни сладки, измайсторени по рецепти, събирани от цял свят и приготвени с френските масла „Бауралия" от областта Бретан, висококачествената животинска сметана на фирмата „Ел е вир" и белгийски шоколади от най-висок клас.

Изделията на „Бутик бейкъри" ще се приготвят на място пред очите на клиентите и със задължителна дегустация на избраните продукти преди покупката.

Мандрата
Как се е правело сиренето по нашите земи преди браншът да бъде залят от сухи млека, растителни мазнини и сол в промишлени количества? Това може да видите вече на място - в мандрата на Пазара на Мол Варна. Зад стъклените витрини на първата Бутикова сиренарница в България, като в 3D филм майсторите ще демонстрират пред клиентите как качественото мляко се превръща в свежо сирене или пресен кашкавал. По класическата технология, добре позната във всяка селска къща преди млекозаводите да изместят домашното производство, тук ще се правят италиански пресни сирена - pasta filata, mozzarella, ricotta, provolone, и бели сирена с праз, маслини, чер, червен пипер, босилек и най-различни подправки. Всички - с висока масленост, без калциев хлорид, без набухватели, здравословни и добре изцедени. Мандрата ще предлага още твърди сирена с доказано качество, внос от Холандия. Домашно кисело мляко, сметана, масло на килограм и прясно мляко в стъклени бутилки и капачки от алуминиево фолио допълват палитрата от продукти в Бутиковата сиренарница.

Вкусовете на Гърция
Почитателите на маслините, зехтина и вкуса на средиземноморските плодове ще попаднат в свои води в Пазара на Мол Варна, ако надникнат в кулинарното кътче от Гърция. Освен трите основни сорта маслини - халкидики, амфиса и каламон (каламата) във всевъзможни модификации, в него ще откриете и все по-популярните в последно време „Стафидаки", както и маслините „Трумбес" - запазена марка на остров Тасос. Предлаганият зехтин е от маслини от сорта „Манаки" - произведен в семейната фабрика „Епидавро", прочута с традициите си да предлага продукти само от най-високото качество екстра върджин. Почти вековни са традициите и на друга семейна фабрика, чиито продукти ще предлага „гръцкият" магазин. Домашните сладка и мармалади от зелени и зрели диви портокалчета „Нерадзаки", от кестени, смокини, малко познатите у нас цитруси кумкуат и бергамот и дори от мини патладжанчета, които майсторите четвърто поколение произвеждат за ценителите на добрия вкус в южната ни съседка, вече могат да бъдат намерени и в Пазара на Мол Варна. Гръцкият локум и ръчно изработената халва, включително във вариант без захар, подходяща за диабетици, са още една идея за десерт с полъх от Гърция.

Пилетата на „ЕДИ"
Провереното през последните 10 години качество на охладеното птиче месо с марката „ЕДИ" вече е част и от Пазара на Мол Варна. Новият магазин на фирмата, наред с целите пилета, пилешките разфасовки и търсените от заклетите кулинари субпродукти - дробчета, сърца и воденички, ще предлага на клиентите още много гастрономически изкушения от „пернат произход". Асортиментът, познат добре и на европейския пазар, включва над 50 продукта собствено производство. А деликатесите като пилешко вретено и пилешки плескавици са не само перфектен избор за всяка трапеза, но 100% български и много вкусни.

Пресните меса на „Трапезица"
Цяла палитра от прясно месо на проверени български производители ще предложи на ценителите на качествената мръвка магазинът в Пазара на Мол Варна. Повече от 15 години фамилната фирма транжира и търгува с телешко, свинско, агнешко и говеждо, а месните изделия с марка „Трапезица" са добре познати на варненци. И в новия си обект търговците ще продължат да спазват традицията потребителите сами да посочват от кои части да бъде отрязано месото или приготвена каймата. При желание на място в магазина избраното месо ще бъде окрехкотено и овкусено според предпочитанията на всеки клиент, така че пържолите направо да се мятат на скарата.

Халал месото на „Лемас"
Агнешко и телешко месо от животни, подготвени ритуално според каноните на исляма, занапред ще може да се купи и от Пазара на Мол Варна. На мюсюлманските изисквания отговарят и всички продукти в магазина „Лемас Халал". Независимо от това в кой край на България са били отглеждани животните, и прясното охладено месо, и каймата, смляна пред клиентите, и останалите изделия от витрините и щандовете ще са със сертификат „Халал". Едва ли обаче само последователите на Аллах ще бъдат изкушени от предложеното кулинарно разнообразие, сред което могат да намерят адана кебап, ориенталски суджук и различни видове ориенталски кюфтета.

Имперските деликатеси
Колбаси без растителни добавки, без консерванти и без „Е"-та, приготвени само от охладени меса с български произход... Колкото и невероятно да звучи, те съществуват и у нас. Ще ги откриете в магазина за колбаси и деликатеси „Имперски" в Пазара на Мол Варна. Голяма част от сурово сушените и варено пушените изделия с тази марка са произведени по стари руски рецепти, но и одеският шпек, и родните суджук, пастърма и филе „Елена" имат нещо общо - направени са изцяло от месо и са подходящи даже за деца и болни хора. Дори и кренвиршите са с „имперски" вкус, защото се правят от свински бут и свинска плешка.

Млечните продукти на „Балкан"
Кисело мляко, сирене, кашкавал, масло и извара от мандрата с най-голяма надморска височина у нас - в родопското село Равногор, са само част от продуктите, които ще предлага магазин „Балкан" в Пазара на Мол Варна. Млекопреработвателното предприятие, произвеждащо екологично чисти продукти на 1400 метра над морето, в район с най-чистия въздух в Европа, е накарало дори шотландски професор по мляко и млечни продукти да възкликне: „Кравите тук не пасат трева, а билки. Вашите продукти не са храна - те са лекарство!" Същият автентичен вкус и качество имат и останалите изделия на щандовете в магазин „Балкан" - козето и кравето бяло саламурено сирене на Института по планинско животновъдство и земеделие в Троян, киселото мляко, сиренето и кашкавала на хисарската „Екопродукт 2003", бутиковият овчи кашкавал от мляко на древната българска каракачанска порода овце, отлежавал и зрял 1 година в пещера край родопското село Гела.

Чайовете и билките на „Дрога"
Насипни чайове и аксесоари за тях, насипни подправки, билки, изсушени и пактирани по всички правила, за да съхранят лечебните си съставки, ядки и сушени плодове - всичко това ще намерите на едно място, в магазин „Дрога" на Пазара на Мол Варна. Нещо повече - тук може да се запасите с био- и суперхрани и хранителни добавки, които не помпят мускулите, а поддържат здравето ви. Освен плодовете на мощния антиоксидант годжи бери, тук ще откриете и все още малко популярните у нас, но широко консумирани по света семена от „индианската бягаща храна" чиа. Малките черни и бели семенца са били сред основните продукти, използвани от инките, маите, ацтеките и ред други племена от югозападната част на Америка заради невероятната енергия, с която зареждат организма. Чиа е наричана още любима храна на диетиците, защото, добавена към ястията, тя набъбва и засища по-лесно стомаха, заменяйки калориите и мазнините, без да промени вкуса на ястията. Дори и да не сте на диета, без проблем ще намалите калориите наполовина, ако храните са били обогатени с Чиа, твърдят световни светила в диетологията.

Кафето на „Санта фе"
32 вида кафе - доставено от всички кътчета на Латинска Америка, Югоизточна Азия и Африка, прясно изпечено и смляно непосредствено преди да поемете към дома. С тази оферта Вив изкушава магазинът за кафе „Санта фе" в Пазара на Мол Варна. Освен добре познатите и популярни дестинации, откъдето пристигат зърната за ободрявящата напитка, тук вече ще можете да намерите и кафе от Хондурас, Бурунди и Малави от сорта арабика, прочуто със силния си аромат и ниското съдържание на кофеин. За баланс и повече кофеин може да добавите кафе робуста от Брега на слоновата кост. В „Санта фе" ще откриете още 34 вида пакетирано кафе, насипно нес кафе и 100% натурално какао.

Пастите и тортите на „Дилайт"
Торти и пасти - изработени ръчно от висококачествени материали, с традиционен или екзотичен вкус и всевъзможни размери ще посрещнат любителите на сладкишите в магазина на „Дилайт" в Пазара на Мол Варна. В него ще откриете още изобилие от соленки, дребни сладки и сиропирани десерти, които всеки ще може да дегустира на място, за да направи своя избор. Майсторите сладкари не се страхуват от предизвикателствата и са готови да пресътворят в бутикова торта с уникален ввкус и дизайн дори най-необичайните желания на клиентите с по-развихрено въображение. При това - в експресни срокове.

Медът
Над 10 вида мед, пчелен прашец, пчелно млечице, пчелен восък и прополис ще предложи на клиентите специализираният щанд за пчелни продукти в Пазара на Мол Варна. Всички те са произведени и доставени от пчелин, разположен в полите на Източна Стара планина в екологично чистия район на село Гроздьово. Наред с популярните акациев, липов, билков и манов мед, на щанда ще може да се открие и българската натурална „виагра" - мед от магарешки бодил. Пчелната палитра ще бъде допълнена от мед със сусамов тахан, с канела, с ядки, с плодове и мед с пчелен прашец (перга). Още стъпки към по-добро здраве и енергия ще ви осигурят богатият на природни витамини и аминокиселини пчелен прашец, натуралният антибиотик на пчелите - прополисът, и пчелното млечице, което е естествен имуностимулатор, забавящ стареенето. А за по-голям ефект част от тези продукти са комбинирани по формулата 2 в 1 и 3 в 1.

Плодовете, зеленчуците и ядките
Свежи, вкусни и качествени плодове и зеленчуци ще предлагат търговците от Пазара на Мол Варна. Всички те имат над 15-годишен опит в бранша, през които са спечелили доверието на клиентите с отношението и лоялността си към тях. Както се полага на български пазар, на сергиите ще има изобилие от местни плодове и зеленчуци, доставени от утвърдени и проверени производители, а вносните продукти ще попаднат на щандовете, само ако са прескочили бариерата „Качество". Качествени и разнообразни ще са и ядките на специализирания щанд в Пазара на Мол Варна. Съвсем според каноните на здравословното хранене, орехите, бадемите, лешниците, фъстъците, кашуто и бразилският орех ще се предлагат без сол и термична обработка, в натурален вид и „в комплект" с всички природни белтъчини, мастни киселини, витамини и микроелементи. С пълната гама от полезни съставки ще бъдат и сушените плодове - сливи, кайсии, смокини, боровинки, банани, ананас и няколко вида фурми, с които клиентите могат да гарнират коледната трапеза.