Осем жалби срещу новия ПУП на кв. Чайка
Осем жалби срещу новия ПУП на кв. Чайка / Dariknews.bg

Осем жалби срещу новия Подробен устройствен план на кв. "Чайка" са постъпили в деловодството на кметство „Приморски“ и общинския съвет. Жалбите са подадени от физически лица и са постъпили в законния едномесечен срок, който изтича днес. На практика жалбите временно стопират намерението на Общината да реализира проекта за изграждането на парк в квартала и ремонт на детските площадки. Това обясниха на пресконференция главният архитект на Варна Виктор Бузев и кметът на район "Приморски" Петя Проданова.

Главният архитект защити приетия с почти пълно мнозинство от общинските съветници Подробен устройствен план на "Чайка", срещу който въстанаха жители на квартала. Бузев коментира, че 15 частни имота са реституирани и върнати на собствениците им след 1990 година. По настояване на Ескпертния съвет към Общината и по предложение на проектантите, 25% от тези имоти са отдадени безвъзмездно за изграждането на публична техническа и социална инфраструктура.

„На част от територията на реституираните имоти ще се построят детски площадки, като за някои от тях предстои да се издаде разрешение за строеж, а други вече имат такова. Тази група от 5 имота, които се намират източно от Математическата гимназия, са парцели, които съдът е възстановил в района на територията, която се предвижда да бъде парк. За да може да изградим парка, частните имоти трябваше да се изместят на друго място. Обжалването ще спре временно тези наши намерения, тъй като ще се изчака решение на съда.

Искам да отбележа, че предмет на разработката на този ПУП е да се уредят частните имоти в компактни групи, а не да са разпилени в целия квартал и да се строи на парче. Виждате досега как се строеше - Чайка беше пример за архитектура и устройствено планиране, с което гилдията в България се е гордяла. Вие сами сте свидетели на тези хаотични застроявания, които се появиха в квартала. Строи се на парче и въпросите се решават по единично. Не е с един цялостен план, който има концепция. Когато се работи на парче отговорността се размива. Целта на този ПУП е застрояването да става в определени зони, а не свободно“, каза арх. Бузев.

Две трети от предвидените за застрояване площи са за жилищни блокове, а останалата 1/3 са бизнес сгради. Главният архитект смята, че тъй като парцелите не са големи, няма да се появят и кооперации с 500 апартамента. „Намеренията за изграждане на жилищни сгради са на собствениците на имоти, които са ги получили след реституцията. Напрежението идва от тези блокове, които се намират в района на Математическата гимназия. В тези малки имоти надали може да се появят сериозни сгради, тъй като освен параметрите на застрояване има и отстояние между сгради. Трябва да се има предвид и осигуряването на паркирането в урегулирания поземлен имот. Дори и параметрите да позволяват блокът да има 500 апартамента, ако могат да се съберат 50 автомобила, ще има 50 апартамента, а не 500“, каза главният архитект.

Вече е готов проектът на парка на квартала, който ще се намира в зелената площ до сп. „Явор“, като е възложено и проектиране за зелената площ от стадион „Варна“ до пазара. В новия ПУП на мястото на сегашния пазар е предвиден нов закрит пазар, а района на тенис кортовете до V ЕГ трябва да стане спортен комплекс. За да се случат обаче ремонтите на детските площадки, които са заложени през тази година, както и изграждането на парка в квартала, трябва да се изчака съдебното решение по постъпилите жалби.

„Мисля, че 10 години чакахме този план и тепърва да се започва с нова 10-годишна сага не е полезно за никой. Благодарение на ПУП-а общината може да реализира инвестиционната си програма по отношение на имотите, които са публична собственост – училища, детски градини и зелени площи. Това наистина е необходим план за общината, за да се направят допълнителни групи на детските градини, ремонт и реконструкция на училищната база, реализирането на парковите проекти и др. Би трябвало този план поне частично да влезе в сила, за да може да се реализират тези обществено значими проекти. Ще стане ясно от съдебните решения дали ще отменят парка в цялост или само част от него. Дай Боже да имаме вариант да изградим предвидените в общинските мероприятия обекти, за които има одобрено финансиране. Освен това в другите квартали общината вече изгражда паркове и ще е тъжно, ако кварталът не успее да реализира този проект заради  обжалванията“, каза арх. Бузев.

В събота около 300 жители на квартала блокираха движението на пътя за „Златни пясъци“. Недоволните варненци се обявиха против приетия от Общинския съвет Подробен устройствен план- План за регулация и застрояване на квартала, който предвижда ново строителство на блокове и паркоместа в района. Хората са притеснени, че ще бъдат унищожени зелените площи в квартала. Според протестиращите варненци планът е приет без достатъчно обществено обсъждане.