/ Дарик Варна
Орлин Горанов за дуетите, музиката и новата си книга
99833
Орлин Горанов за дуетите, музиката и новата си книга
  • Орлин Горанов за дуетите, музиката и новата си книга
„В дуетите няма надпяване. Има спяване, съзвучие, акорди и красотата, наречена музика”. Това сподели пред варненци любимият певец на поколения българи Орлин Горанов. Изпълнителят с десетки дуети зад гърба си призна, че има доста млади български изпълнители, които се обръщат към него за съвместни проекти. 

61-годишният оперен и поп певец се пошегува, казвайки, че Лили Иванова „не го иска”. Примата на българската естрада е сред малкото ни изявени певици, с които Орлин Горанов няма записан дует.

Горанов разкри, че е имал случаи, в които негови колеги са излизали на сцената със заканата „Ей сега ще ги смачкам”. „Това не е кеч или състезание на 100 м бързо бягане. Музиката е любов, а любовта е музика. И без нея просто няма как да се случат нещата”, сподели изпълнителят на „Светът е за двама”.  

Изкуството в световен мащаб търпи страхотно развитие и разнообразие и вече е сценично изкуство, няма жанрове. В една опера, например, можеш да видиш и рок група, и джаз балет. Трябва да сме подготвени за тези новости, които идват, за да сме конкурентоспособни, смята певецът с успехи както в поп музиката, така и в операта. 

Когато като по-млад започнал да се занимава с поп музика, го наричали „оперетката”, разкри още Орлин Горанов. Обяснението му: „Може би защото така е звучало - искал съм нещо да изпея, но звученето на гласа е било оперетно.

Минаха години, докато намеря точно тези тембри, които ми трябват”, отбеляза един от най-обичаните ни изпълнители. Той разкри, че продължава всеки ден да експериментира и да се учи.

Орлин Горанов във Варна
Дарик Варна

„Моето кредо в живота е, че когато си с някой, ти трябва да го приемеш такъв, какъвто е, без да се опитваш да го превъзпитаваш или преработваш по твой тертип”, каза за семейния си живот музикантът.

Преди дни Орлин Горанов представи във Варна книгата си „Да започнем отначало“. Тя носи името на една от най-популярните песни на големия ни оперен и поп изпълнител. Книгата е създадена в съавторство с Веселина Паскова. Избраният формат е цветно луксозно издание, което съдържа 232 страници и включва над 180 снимки от личния архив на артиста.

Орлин Горанов във Варна
Дарик Варна

В тази книга излизат наяве много от неизвестните за широката публика интереси на Орлин Горанов - като ученик той е запленен от зоология, тренира лека атлетика, ориентиране, стрелба и печели състезания по биатлон. Първите страници го представят като хлапе с ожулени от тичане по баирите край родната Берковица колене, научено на труд и дисциплина в редовете на хор „Бодра смяна“.

В гимназията се научава да разбира и от двигатели с вътрешно горене, което пък му помага да се справя в трудни ситуации по време на турнетата из страната по-късно. Почитателите на певеца ще проследят пътя му в естрадата, завоя към оперната зала, бляскавите появи на вариететна сцена, авантюрите в киното и театъра, навлизането в езика на мюзикъла. 

Певецът, актьор, а от известно време и университетски преподавател по пеене, зарадва варненските си почитатели с няколко песни, под звуците на пианото на варненеца Нелко Коларов… Почувствайте атмосферата и чуйте какво сподели пред варненци Орлин Горанов.