Организират целодневно обучение за варненските третокласници
Организират целодневно обучение за варненските третокласници / Sofia Photo agency

Въпреки че много от варненските училища, особено в централната част на града, са доста натоварени заради големия брой ученици, в морската столица отлагателен режим за въвеждането на целодневно обучение за третокласниците няма да има. Това съобщи за Дарик шефът на Регионалния инспекторат по образование Йорданка Атанасова.

За да стане факт целодневното обучение, училищните директори трябва да планират своя прием в първи клас така, че да бъде освободен достатъчно ресурс всички желаещи родители да запишат децата си на занималня догодина. Към момента повечето училища във Варна осигуряват тази услуга и тя обхваща голям процент от учениците в първи и втори клас, посочи Атанасова.

Според директора на Регионалния инспекторат по образование целодневното обучение помага не само в подготовката на учениците, но осигурява и превенция срещу агресията и отпадането от училище.

От следващата учебна година третокласниците в държавните и общинските училища ще учат в целодневна форма на обучение, реши на заседание правителството. Досега целодневното обучение беше осигурено за учениците от 1-ви и 2-ри клас. С нормативните промени, които кабинетът одобри, се осигуряват средства за целодневните занимания на около 40 хиляди третокласници. Това ще става, ако родителите са съгласни на този вид обучение и ако има нужните санитарни условия за провеждане на занятията. До края на 2012-та година ще бъдат нужни 5 милиона, които вече са заложени в бюджета на образователното министерство.