Общината строи градини и пътища с пари на частници
Общината строи градини и пътища с пари на частници / netinfo
Инвестиционната програма на Община Варна ще премине предимно към публично-частно партньорство, за да бъдат намалени общинските разходи, заяви в ефира на Дарик председателят на Общинския съвет Борислав Гуцанов. С частни инвестиции ще се изградят още две детски градини във Варна, като решението за това ще се вземе на следващата сесия на местния парламент, която ще се проведе на 18 февруари.

Разширяването на пътя от Мол Варна, през бул. “Христо Смирненски” до пресечната му точка с бул.”Цар Освободител” също ще се осъществи с публично-частно партньорство, допълни Гуцанов. Възможно е Общината да изтегли нов заем. “Въпреки че в момента вече изплащаме един, високият ни кредитен рейтинг позволява усвояването на нов кредит”, каза председателят на местния парламент. По думите му, орязването на бюджета за 2009-та година е по-скоро естествено намаляване, което предотвратява евентуално повишаване на данъците.

До няколко месеца започва изграждането на улица “Девня” като четири и шест-лентов път. За цялостната рехабилитация на инфраструктурата в морската столица, според Гуцанов, са нужни средства, надвишаващи над три пъти бюджета на Варна за миналата година.

В средата на 2009-та година ще се направи първа копка на контейнерния терминал, каза още лидерът на БСП – Варна. Изграждането му ще струва 160 млн.евро, като заемът от японското правителство ще бъде осигурен без проблем.

Във връзка със замяната на тримата арестувани общински съветници – Христо и Веселин Данови и Иван Славков - с други, Гуцанов заяви, че въпросът трябва да се реши на юридическо ниво. Според закона при три неоснователни отсъствия от заседания на местния парламент, съответните съветници трябва да бъдат сменени. Не е ясно обаче дали арестът се смята за основателна или неоснователна причина, обобщи Гуцанов.