Нов тренажор откриват в Техническия университет
Нов тренажор откриват в Техническия университет / снимка: ТУ-Варна

Нов мултифункционален тренажорен център ще бъде открит днес в Техническия университет във Варна. Това е единственият в света навигационен тренажор за обучение на капитани, в който е заложен фарватерът на Варненското пристанище. Той е купен от холандска фирма, но в него са вкарани и някои иновативни решения, създадени от екипа на доц. д-р инж. Михаил Щерев - кап. Андрей Станев и кап. Онник Мердинян.

За разлика от досега използваните в България тренажори, които учат бъдещите капитани да управляват кораби в най-големите световни пристанища, новият симулатор на Техническия университет разполага и с уникален софтуер, позволяващ тренировки за навигация във Варненското пристанище през канала до Варна-Запад. Виртуалната разработка е дело на действащия капитан  Андрей Станев.

Благодарение на програмата новата лаборатория в ТУ вече изпълнява задачи на Морска администрация като например да изследва какви по размер кораби могат да преминават покрай танкер, акостирал на нефтеното пристанище. Въпросът, включващ не просто ширината и дълбочината на канала, но и теченията и потенциалните потоци вода при разминаването, е  от съществено значение за работата на Варненската корабостроителница.

Специалистите на ТУ-Варна са единствени в академичния свят, които  ще имат възможност и сами да създават виртуални пристанища. Предстои проектирането на бургаския порт.