Некачествените духалки най-често водят до пожари
Некачествените духалки най-често водят до пожари / Sofia photo agency

Сред електроуредите печките тип „духалка" най-често предизвикват пожар. Това заяви за Дарик главен инспектор Тихомир Тотев, началник на варненската противопожарна служба.

Все по-често се купуват евтините китайски варианти на пластмасовата печка, които нямат необходимите защити. Или пък се поставя в близост до мебели, което често води до подпалване, посочи главен инспектор Тотев. Последният случай на пожар, предизвикан от „духалка", е регистриран тази сутрин в офис в сградата на Младежкия дом. Причината е повреда в отоплителния уред, като инцидента се размина без пострадали.

Не може да се каже категорично, че климатиците са най-безопасните отоплителни уреди. Два инцидента с климатици са регистрирани миналата година, като са горели кабелите, разкри варненски пожарникар номер 1.

Друга често срещана причина за пожар са непочистените комини. В студено време всеки ден се регистрират по няколко такива случая. Най-много подпалени комини е имало на 19 януари, когато са регистрирани цели 8 подобни инцидента. Според шефа на варненската пожарна гражданите не почистват комините от миналогодишните сажди. Така след наклаждане на печките саждите в комина се подпалват, заради високата температура на димните газове.

За да не се допускат инциденти, необходимо е да се спазват правилата за боравене с печки на твърдо гориво. Едно от изискванията е 2 часа преди края на работния ден печките да не се зареждат. При подобен случай миналата седмица се подпали и изгоря част от покрива на заведение до автогарата, припомни главен инспектор Тотев.

176 акта за неспазване на противопожарните правила са били съставени през миналата година от варненските противопожарна служба. Сред санкциите има и такива за работещи електроуреди, оставени без надзор.

През миналата година варненските пожарникари са реагирали на 138 фалшиви сигнала, при 102 през 2008 г. Увеличението вероятно се дължи на факта, че част от сигналите вече постъпват през спешния телефон 112. „Според нас операторите там все още не са достатъчно добре подготвени за „улавяне" на лъжливите сигнали", коментира шефът на огнеборците.

Най-често фалшивите сигнали се получават в обедните часове, като нарушителите са предимно деца и младежи, които използват отсъствието на родителите. Доста от фалшивите сигнали за пожар идват от ромската махала.