Не е ясно как българският моряк е паднал зад борда на „Норден”
Не е ясно как българският моряк е паднал зад борда на „Норден” / netinfo
Издирването на моряка Димитър Михайлов, който потъна на борда на словашкия кораб „Норден” се прекратява по преценка на ръководителя на операцията и поради факта, че след изминалия времеви период няма шансове човекът да е жив. Това каза в предаването „Денят” на Дарик Николай Апостолов, изпълнителен директор на Агенция „Морска Администрация”.

На въпрос дали е ясно как българският моряк е паднал зад борда, Апостолов каза, че причината все още не е ясна. Той добави, че не се знае дали следствието работи, тъй като корабът е бил под чужд флаг и не подлежи на нашето законодателство. Очаква се Словакия да проведе разследване и да излезе със свое становище, каза Апостолов.

На въпрос дали е възможно Димитър Михайлов да е бутнат умишлено, шефът на „Морска Администрация”, каза че това са версии, но е нямало причина от хидрометеорологични условия да падне във водата.

Запитан за това кой ще извади кораба „Ванеса”, потънал в Керченския пролив, при който загинаха девет души, Апостолов посочи, че в момента се води кореспонденция между корабособственика и българската администрация за това дали той ще извади кораба или ще го предостави на украинската страна те да го извадят.

„За да приключи разследването, ние настояваме за водолазен оглед, получили сме финансовата рамка от украинската страна, която ще извърши повторния оглед на „Ванеса” . 20 000 долара ще струва цялата операция. Вероятно до месец ще са ясни причините за потъването на „Ванеса”, добави Апостолов.

На въпрос дали турската страна пречи за изясняването с потъването на кораба „Хера” във водите на Босфора , при който загинаха 17 българи, Апостолов заяви, че за да има правна стойност вторият оглед от Министерството на правосъдието на Турция трябва да участват експерти, които да подпишат протоколите. „Турците отказаха да участва наш кораб в огледа, но дадоха съгласието с техни кораби и водолази в присъствието на наши водолази от страна на прокуратура и следствие да се извърши вторият оглед", каза Апостолов.