/ Министерство на образованието и науката
Имаме предпоставки да продължим да подобряваме качеството на медицинското висше образование, защото е изключително важно да обезпечим с медицински специалисти системата на здравеопазването в дългосрочен план. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев във Варна, където с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев присъства на откриването на Център по интервенционална рентгенология в Университетска болница „Света Марина“. 

Двама министри откриха високотехнологичен център в болница "Света Марина"

Министър Вълчев посочи, че това е първият случай на болница с принципал държавно висше училище. „Имаме всички основания да считаме, че това ще бъде успешен модел тук във Варна“ каза той. Министърът поздрави настоящото и бившите ръководства както на държавното висше училище, така и на болницата, за доброто стратегическо и финансово управление на двете институции. Това е довело до подобряване на качеството на образованието и на здравните услуги. 

Множество студенти от страни-членки на Европейския съюз учат в Медицинския университет във Варна и това доказва, че медицината е от професионалните направления, които са най-конкурентни на европейския образователен пазар, смята министърът. 

„Това е много важно и с ръководствата на медицинските висши училища разговаряме да продължаваме с положителното стратегическо развитие на държавните училища, които обучават в тази област. А също така да запазим и репутацията им - да не се изкушават самоцелно да приемат студенти, да правят филиали в чужбина и т.н. “, отбеляза министърът. Той посочи, че и новото ръководство на Медицинския университет в София също е променил политиката си в положителна посока.

Какви са плановете за развитие на професионалното образование у нас?

Напоследък в страната се наблюдава рационализиране на приема на студенти. Професионално направление „Медицина” е вече четвърто по брой студенти, изпреварвайки професионално направление „Право”. В последните 3 години в държавните висши училища с 60 на сто е намален приемът в направление „Администрация и управление” и с 50 на сто в „Икономика”. „Психология”, „Обществени комуникации” и „Политология” са другите професионални направления, в които в голяма степен е намален приемът.

„Не само че ще продължим с тази политика, но промените, които приехме на последното заседание на Министерски съвет, предвиждат още по-голяма диференциация между професионални направления при определяне на приема”, отбеляза просветният министър. 

Ще бъде изцяло освободен приемът на студенти в  професионални направления като енергетика, физически и химически науки, химични технологии и математика, където има най-малко студенти. Приемът ще се насърчава с допълнително финансиране за висшите училища и допълните стипендии за студентите във всички инженерно-технически, природо-математически, педагогически и аграрни професионални направления.

„Ние нямаме голям брой студенти. Имаме лоша структура на обучаваните студенти. И това се опитваме да променим”, коментира образователният министър.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК