Наркогрупа от Варна - с мерки  за неотклонение
Наркогрупа от Варна - с мерки за неотклонение / netinfo

Варненският окръжен съд намери за основателни исканията на Окръжна прокуратура - Варна и определи мярка за неотклонение "домашен арест" от днес за семейство Александър и Десислава Ат., съобщиха от пресцентъра на съдебната институция. Те са разследвани по дознание на Първо РПУ на МВР във Варна за участие в престъпна група, създадена за разпространение на наркотици, както и за държане на хероин. За сочената като организатор и ръководител на групата Емилия Дан. съдът определи най-тежката процесуална мярка за принуда - "задържане под стража".

От събраните в хода на разследването гласни, писмени и други доказателства може да се направи обоснован извод, че всеки един от тях е съпричастен към престъпленията, за които са привлечени като обвиняеми. Тримата действали като организирана група от близо 10 месеца и активно разпространявали наркотици. На 7 октомври в Провадия те държали 146,12 грама хероин именно в изпълнение на решения на престъпната група. Както Александър, така и Десислава вече са осъждани за наркопрестъпление, а настоящото им деяние е в изпитателния срок на тези присъди. Двамата са наркозависими и са започнали лечение, включвайки се в метадонова програма. Семейството е оказало пълно съдействие на разследващите за установяване на обективната истина и ще търпят "домашния арест" в семейното жилище.

Емилия  Дан. вече е изтърпяла ефективна присъда за наркоразпространение. Според съда това наказание не е изиграло превантивната си роля и обвиняемата отново е заела позиции в наркопазара. Реална е и опасността, ако е на свобода, Емилия да извърши друго престъпление или да се укрие от правораздаване и затова ще търпи най-тежката мярка за процесуална принуда "задържане под стража".

Определенията на ВОС могат да бъдат обжалвани пред Апелативния съд на 20 октомври от 11:00 часа.